nlc.hu
Egészség
A kényszerességet hatékonyan csökkenti egy új kezelési módszer

Hatékonyan csökkenti az OCD-s tüneteket egy új kezelés

A beavatkozáshoz ráadásul nincs szükség durva műtétre.

Az úgynevezett kényszeres, a köznyelvben OCD-nek, szaknyelven rögeszmés-kényszeres személyiségzavarnak (OCPD) nevezett tünetegyüttesben szenvedők jellemzően valamilyen rendszerrel, vagy szabályokkal kapcsolatos megszállottságot élnek át, vagy stresszt tapasztalnak, ha valami nem a saját szabályaik szerint működik.

Az enyhébb tünetekkel még együtt lehet élni, de a súlyosabb esetek akár a hétköznapi életet is el tudják lehetetleníteni, illetve a személyes és társas kapcsolatok fenntartását is megnehezíthetik. A tünetek rengeteg embert érinthetnek, egy átfogó vizsgálat arra jutott, hogy az amerikai lakosság negyede mutathatott OCD-s tüneteket az élete során, még akkor is, ha nem diagnosztizálták náluk a személyiségzavart.

A Scientific American tudományos folyóirat értesülései szerint most felcsillant a reménysugár, a Boston University kutatói ugyanis olyan, úgynevezett noninvazív terápiát dolgoztak ki, amely több hónapig is képes jelentősen enyhíteni a kényszeres viselkedést.

Reménysugár a kényszereseknek

A kényszeres-rögeszmés személyiségzavar ellehetetlenítheti a normális életet (Fotó: Getty Images)

Az eljárás során elektromosság segítségével stimulálják a páciensek agyának bizonyos területeit. A kutatás során vizsgált önkénteseket két csoportra osztották, az egyik csoportnál a tényleges terápiát végezték el, míg a többiek úgynevezett aktív placebót kaptak.

Az eredmények azt mutatják, hogy a kezelésen átesetteknél jelentősen csökkentek a kényszeres tevékenységek, a pozitív hatás pedig akár három hónapig is kitarthatott. A kutatók rámutattak, hogy minél súlyosabb tünetei voltak valakinek, a terápia annál hatékonyabbnak bizonyult.

Még több tudomány az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top