nlc.hu
Egészség

A koronavírus harmadik hulláma

Müller Cecília szerint már a harmadik hullámnál tartunk

„Hanyatló járványügyi adatokról tudunk beszámolni” – fogalmazott a tisztifőorvos.

„Hanyatló járványügyi adatokról tudunk beszámolni” – idézi Müller Cecíliát a Telex az operatív törzs csütörtöki tájékoztatójáról. Az országos tisztifőorvos újságírói kérdésre mondta el, hogy már a harmadik hullámnál tartunk, az adatokból az is látszik, hogy a második hullám még nem csengett le, nem ért vissza a második hullám kezdetekor tapasztalt szintre, hanem egy ideig stagnált, aztán ismét emelkedő tendenciát mutatott a fertőzöttek száma.

Müller Cecília: Itt a harmadik hullám

Bedros J. Róbert, az országos kórházfőparancsnok helyettese, főigazgató beadja Müller Cecília országos tisztifőorvosnak a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját Budapesten a Szent Imre Egyetemi Oktatókórházban 2021. január 13-án (Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

Az országos tisztifőorvos az oltási programról is beszélt a tájékoztatón. Mint mondta, a Pfizer-, a Moderna-, az AstraZeneca- és a Szputnyik V oltóanyagokkal már hazánkban is zajlik az oltás, a Sinopharm-vakcinát viszont még vizsgálják, meg kell győződni a hatásosságáról és a biztonságosságáról. A kínai oltóanyaggal együtt Magyarországra érkezett a vakcina teljes dokumentációja is, így a tisztifőorvos szerint már minden szükséges adat és maga a vakcina is rendelkezésre áll az oltóanyag értékeléséhez – írja a lap.

Háziorvosi beutaló alapján három helyszínen végeznek koronavírus-szűrést a népegészségügyi szűrővizsgálatokra beállított szűrőbuszokon hétköznaponként 9 és 17 óra között:

  • a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren,
  • a budapesti Deák Ferenc téren a piac mellett
  • és a Papp László Aréna F1-es bejáratánál.

Müller Cecília szerint lehetséges, hogy az operatív törzs a jövő héten már be tud számolni arról, hogy van-e a szennyvízmintákban mutáns vírusra utaló jel.

Néhány jobb hír a témában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top