nlc.hu
Egészség

Felborult az oltási sorrend

Ezért kaphatja meg hamarabb az oltást egy 40-50 éves, mint egy 80 év fölötti

A négyféle itthon használt vakcina miatt felborult az oltási sorrend.

Felborult az oltási sorrend Magyarországon: sok 80 éves van, akik még nem kapták meg a koronavírus-védőoltást, és a háziorvos sem hívta őket, miközben a negyvenes-ötvenes éveikben járók közül – többnyire krónikus betegek – néhányan már túl vannak a vakcina első dózisán – írja a 24.hu.

A lap azt írja, valójában az okozza az oltási menetrend keszekuszaságát, hogy jelenleg négyféle vakcinával oltanak itthon. Az oltás menetét nem a háziorvos határozza meg, hanem az, hogy milyen oltóanyag érkezik a rendelőjébe.

Oltás az orosz Szputnyik V-vel

Beoltanak egy férfit az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyaggal a Semmelweis Egyetem oltópontján Budapesten 2021. február 18-án (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

A Pfizert többnyire kórházi oltóközpontban tudják beadni, a Modernából pedig csak kevés érkezett Magyarországra, főleg az idősotthonokban használják, így az sem jut el nagy számban a háziorvosokhoz. A vakcinapalettából főként AstraZeneca marad a többségüknek, amit azonban csak a 18 és 60 év közötti betegek oltására lehet használni.

Ezért úgy tűnik, legrosszabbul a 60 és 80 év alatti krónikus betegek jártak. AstraZenecát nem kaphatnak, a Pfizert többnyire még a legidősebbek oltására használják, akárcsak a Modernát, ráadásul abból még kevesebb van.

A 75 évnél fiatalabbaknak marad az orosz vakcina, de a Szputnyik V-vel egyelőre csak néhány kórházban oltanak, és a lap szerint a háziorvosok vadásszák azon betegeiket, akiknek nincs krónikus betegségük, és el is fogadják az orosz vakcinát.

Így állunk most az oltással:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top