nlc.hu
Egészség

Covid-önkéntes élménye a kórházból

Covid-önkéntes a kórházból: 3 ápoló jut 30-40 betegre

Rékassy Balázs orvos, Covid-önkéntes, aki beszámolt tapasztalatairól a kórházból.

Rékassy Balázs egészségszakértő és orvos jelenleg önkéntes segédápolóként dolgozik egy kórház Covid-osztályán. A Heti Naplóban elmondta, milyen végignyomni egy tizenkét órás ügyeletet.

Covid-önkéntes a kórházból: Három ápoló jut 30-40 betegre

Képünk illusztráció Munkában a Jósa András Oktatókórház Covid intenzív osztályának dolgozói (Fotó: MTI / Balázs Attila)

A nem intenzíven besegítő önkéntes szerint jelenleg harminc-negyven betegre jut három ápoló. Nagyon izzasztó és kemény munka – tette hozzá. Egy kollégája karján lévő lépésszámláló például megmutatta, hogy nagyjából tizenkétezer lépést tesznek meg egy nap, de nemcsak a fizikai megterhelés szívja le őket a nap végére, a lelki része is különösen nehéz. Békeidőben pedig sok terhet le tudnak venni az ápolók válláról a rokonok – mondjuk akár etetik a hozzátartozót –, de most ilyesmire nincs lehetőség.

Rékassy kiemelte, hogy nehéz letenni a munkát tizenkét óra után, és nehéz olyasmit feldolgozni, hogy miért halt meg az a beteg, akivel negyed órával ezelőtt beszélgetett az önkéntes ápoló. Minden tisztelete azoké, akik ezt egy éve csinálják.

A Heti Napló interjújában az szintén elhangzott, hogy Rékassy Balázs kiáll amellett, hogy a média bemehessen a Covid-osztályokra: „Az adat és a kellő tájékoztatás életet ment” – szögezte le.

Az interjút a Heti Napló Sváby András Facebook-oldalán is visszanézheti. 

Forrás

Kapcsolódó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top