nlc.hu
Család

Alapos indok kell az iskolai távolmaradáshoz

Iskolanyitás: csak alapos indokkal kérvényezhetik a távolmaradást a szülők

Április 19-én megnyílnak az óvodák és az általános iskolák, azonban van olyan szülő, aki fél közösségbe engedni a gyerekét.
koronavírus

Nem engedi iskolába a gyerekét, mert félti a vírustól – erről beszélt az RTL Híradónak egy krónikus beteg, fogyatékkal élő kisfiú anyja. “Eldöntöttem, hogy nem megy a gyerekem iskolába. Ha nyitnak az iskolák, akkor is valamit ki fogok találni” – nyilatkozta Messererné Börcsök Judit. Kisfiának ugyanis a születése óta a tüdeje sem ép; olyan iskolába jár, ahol látássérült és halmozottan fogyatékos gyerekek tanulnak. “Ők abból kifolyólag, hogy nem látnak, mindenhol kapaszkodnak, egymáshoz közel mennek” – indokolta az anyuka, miért döntött így.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének az elnöke szerint ilyen esetben nincs kérdés: “Azoknál a gyerekeknél, akik krónikus betegek, a krónikus betegség feljogosítja a szülőket arra, hogy otthon tartsa a gyermekét“.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint a szülők alapos indok (élet és egészség védelme) esetén kérvényezhetik a távolmaradást – akár egészséges gyermek esetében is -, amit el kell fogadniuk az iskoláknak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál azt mondták, a szülők többsége szeretné, hogy gyermekük visszatérhessen az iskolába, hiszen a szülőknek dolgozniuk kell. Hozzátették: vannak szabályok, amivel indokolt esetben távol lehet maradni.

Kiemelt kép: illusztráció, MTI/Balogh Zoltán 

A legfrissebb koronavírusos-hírek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top