nlc.hu
Trend

Maruzsa Zoltán az óvodák és iskolák nyitásáról

Maruzsa Zoltán: Minden készen áll az óvodák és iskolák április 19-i nyitására

A köznevelésért felelős államtitkár beszélt az idei érettségiről is, igaz, a részletszabályozásokra még várni kell.

Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában beszélt arról, mikor nyitnak majd ki a középiskolák, és hogy mi lesz az érettségivel. Erről később Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár is beszélt az operatív törzs sajtótájékoztatóján, és megerősítette, hogy a 9–12. évfolyamokon köznevelésben és szakképzésben is csak május 10-én állnak vissza a tantermi oktatásra.

A középiskolák azért tartanak zárva, mondta, mert az április 19. nagyon közel van az érettségi kezdetéhez, és a középiskolákban az érettségi lebonyolítása egyébként is a hagyományos oktatás átszervezését szokta kívánni, illetve szeretnék, ha biztonságosak lennének az érettségik, írja a Telex.

Maruzsa Zoltán a miniszterelnöknek azon kijelentését is megerősítette, hogy idén írásbeli érettségik lesznek, de – hívta fel a figyelmet – a szóbeli és gyakorlati vizsgákat meg kell szervezni azokból a tárgyakból, ahol csakis szóbeli vizsgalehetőség van, illetve az érettségik szempontjából fontos kiscsoportos felkészítőket, konzultációkat továbbra is szervezhetnek a középiskolákban – magyarázta.  A részletszabályokat később közlik, egyelőre annyit tudni, hogy az írásbelik során egy teremben tízen lehetnek bent, maszkot kell majd viselni, lázmérés lesz.

Különböző mentességeket, csakúgy, mint tavaly, idén is alkalmaznak majd. Például testnevelésből szóbeli és gyakorlati vizsgát is kell szervezni, gyakorlati vizsgarésznél azonban az úszás és a küzdősport gyakorlatait el kell hagyni, ezek ugyanis fokozottabb fertőzésveszéllyel járnak. Azok a pedagógusok, akiket az érettségik napjára hívtak be második körös oltásra, később, a hétvégén vehetik fel az oltásukat – mondta Maruzsa.

Ami az óvodákat és az általános iskolákat illeti, szerinte minden készen áll az április 19-i nyitására. Azokon a helyeken, ahol több megbetegedés is történt, ún. honvédségi mentesítés is volt.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár reagál a vezérszónokok felszólalásaira az egyes köznevelést érintő törvények módosításáról szóló javaslat általános vitájában az Országgyúlés plenáris ülésén 2021. április 8-án (Fotó: MTI / Kovács Tamás)

Legfrissebb hírek a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top