nlc.hu
Egészség

Mi az a post-covid ambulancia és hol érhető el?

Jó ha tudod: már hazánkban is létezik post-Covid ambulancia

A koronavírus-fertőzésen átesők a gyógyulás után még hetekig számíthatnak heveny tünetekre. Ezeket kezelik a post-Covid ambulancián.

Azt már sajnos nagyon jól tudjuk, hogy a koronavírus-fertőzés milyen súlyos szövődményeket képes okozni és akár makkegészséges, fiatal emberek is könnyen a kórházba, rossz esetben az intenzív osztályra kerülhetnek, ha súlyosabb lefutású a betegségük. Arról azonban már kevesebb hír szól, hogy a pozitív Covid-tesztet követő időszakban mi történik a betegekkel. A járványügyi előírások szerint jelenleg akkor tekinthető gyógyultnak egy koronavírusos beteg, ha a tünetek kezdete – esetleg a pozitív PCR-teszt – óta eltelt legalább 10 nap, illetve, ha a páciens 3 napig nem mutat tüneteket és nincs láza. 

Tudod, mi zajlik a post-covid ambulancián?

A koronavírus-fertőzésen átesők közel 40 százalékánál jelentkeznek a gyógyulás utáni panaszok (Fotó: Getty Images)

Arról még ennél is kevesebb információ lelhető fel, hogy a gyógyult betegek milyen esetleges szövődményekre számíthatnak és ezekben az esetekben hová fordulhatnak panaszaikkal. Annyira új területről van szó, hogy még az Emberi Erőforrások Minisztériuma is csak idén március 20-án jelentette be, hogy elkészült az úgynevezett post-Covid szindróma hazai kezelésrendje. A magyar protokoll több ország bevált gyakorlatát veszi alapul, amelyeket a hazai viszonyokhoz alakítottak. A beszámolóból kiderül, hogy Kásler Miklós miniszter szerint a koronavírusos megbetegedések után közel 40 százalékban jelentkeznek különféle panaszok, többek között légzőszervi, keringési problémák, fejfájás, végtagfájdalom, fáradékonyság, de lelki és mentális problémák is előfordulhatnak. 

Több helyen indult post-Covid ellátás az országban

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjának weboldala szerint Magyarországon elsőként náluk indult el a koronavírusból gyógyult betegeket kezelő ellátási forma. A Debreceni Egyetem által létrehozott Post-Covid Szakambulancia Hálózat többek között infektológus, kardiológus, tüdőgyógyász, neurológus, gyerekgyógyász, pszichiáter és pszichológus szakemberek részvételével kezelik a covid-fertőzéssel összefüggésbe hozható panaszok kivizsgálását, kezelését és rehabilitációját.

A Semmelweis Egyetem is létrehozta saját post-Covid ambulanciáját, ahol főleg az emésztő és bélrendszeri panaszokat észlelő pácienseket várják, akik már átestek a koronavírus-fertőzésen. Ahogy a SOTE weboldalán írják, a fertőzést követően a betegek közel 10 százalékánál alakulnak ki olyan gasztroenterológiai tünetek, mint a hasmenés, hányinger, étvágytalanság, ráadásul, az esetek 3-16 százalékánál ezek a tünetek akár a légúti betegség nélkül is jelentkezhetnek. A koronavírus-fertőzés negatívan befolyásolja a máj működését, a betegek 14-53 százalékánál a májenzimek működésében is jelentkezhetnek eltérések. 

Főként a légúti panaszokat észlelőket várja a komáromi Selye János Kórház post-Covid tüdőgyógyászati ambulanciája, ahol egyelőre csak korlátozottan tudják fogadni a pácienseket: hétfőnként és keddenként 2-2 óra áll a rendelkezésükre, de a betegek csak előzetes időpontfoglalás esetén kereshetik fel a szakrendelést. 

Más állami intézményben egyelőre nem tudunk post-Covid ambulancia működéséről, a magánklinikák közül azonban többen is kínálnak – feltehetően fizetős – kezeléseket. Érdemes azonban telefonon érdeklődni a lakóhelyünkhöz legközelebbi kórházakban, esetleg a háziorvosunknál, ugyanis a magyar kórházak internetes oldalai nem feltétlenül felhasználóbarát felépítésükről és navigációjukról híresek.

További cikkeink a koronavírus-járvány témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top