nlc.hu
Aktuális

Egy 14 éves lány is meghalt koronavírusban

Egy 14 éves lány a koronavírus eddigi legfiatalabb áldozata idehaza

Az elmúlt 24 órában 285 koronavírusos beteg halt meg a járvány szövődményeiben, köztük a legfiatalabb áldozat egy 14 éves lány volt.
Gyász gyertya

Bár a koronavírus kapcsán tavaly tavasszal még igaz volt, hogy a gyerekeket sokkal nehezebben fertőzi meg, és ha netán meg is fertőződnek, általában enyhe tünetekkel átesnek rajta, a most köztünk tomboló brit mutánsra ez már sajnos nem igaz. 

A járvány eddigi legfiatalabb halálos áldozata két 16 éves lány volt. Egyikük nyirokrendszert érintő betegségben szenvedett, másikuknál pedig elhízást, mentális retardációt tüntettek fel alapbetegségként. – írja a 24.hu. 
Ez most változott: az elmúlt 24 órában 285 koronavírusos beteg halt meg a járvány szövődményeiben, köztük a legfiatalabb áldozat egy 14 éves lány volt. A koronavirus.gov.hu kormányzati oldal adatai szerint a lánynak asztma volt az alapbetegsége. 

Csütörtökön Müller Cecília országos tiszti főorvos közölte, hogy az áldozatok közt egy 8 hónapos csecsemőt is fel fognak tüntetni, ám azt is elmondta, hogy az ő halálát nem koronavírus okozta. Pénteken be is került a nyilvántartásba a kisbaba.

Korábban A Házi Gyermekorvosok Egyesülete javaslatot nyújtott be, miszerint a krónikus beteg gyerekeket vegyék előre az oltási sorban, legalább a 16 éven felülieket, ők ugyanis már olthatók a Pfizer-BioNTech vakcinával az Európai Gyógyszerügynökség engedélyének köszönhetően, bár arról még nem született döntés, hogy hazánkban mikor kezdik oltani ezt a korosztályt.

„Fontos lenne oltani a cukorbeteg, a súlyos szívbeteg, a cisztás fibrózisos vagy más tüdőbetegségben szenvedő gyerekeket és a Down-szindrómás gyermekeket”
– magyarázta Havasi Katalin az egyesület elnöke, hozzátéve, hogy ezeknek a gyerekeknek a családtagjai is kérjék az oltást, mert ezzel is védik a gyereket.

Ezres nagyságrendben vannak olyan gyerekek itthon, akiknél a koronavírus-fertőzés következtében szükségük volt a kórházi kezelésre Magyarországon, közülük nagyjából száznak volt szüksége invazív lélegeztetésre mostanáig. A Minnesotai Egyetem Fertőző Betegségek Kutatási Központjának igazgatója, Michael Osterholm szerint a brit mutáns nagyon könnyen megfertőzheti a gyerekeket.

Kapcsolódó:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top