nlc.hu
Trend

Duda Ernő a járványhelyzetről

Duda Ernő virológus: Kényszeríteni kell az oltást, csak akkor lesz vége a járványnak

Duda Ernő szerint semmiféle nyitás mellett nem szólnak járványügyi adatok.
oltás

Duda Ernő a Népszavának adott hosszú interjúban fejtette ki a véleményét a jelenlegi járványhelyzetről. A virológus professzor arra a kérdésre, hogy ‘vége lesz valaha a járványnak?’, a következő válaszolta: “Ha a társadalom meg tudja védeni magát, és kikényszeríteni, hogy lehetőleg mindenki vegye fel az oltást, akkor igen. Ennek az érdeknek a kikényszerítésére szélsőséges esetben lehet drasztikus eszközt használni, azt például, hogy kötelezővé teszik az oltást. Egy demokratikus országban lehet abban bízni, az értelmes emberek fölismerik, érdekük, hogy be legyenek oltva. Ha valaki nem képes erre, akkor azt kényszeríteni kell”. Szerinte azok, akik nem akarják az oltást, előbb-utóbb választaniuk kell: “elmennek az erdőbe remetének, kihalnak, vagy beoltatják magukat”.

Úgy véli, ha minden jól megy, Magyarországon is el lehetne érni, hogy szeptemberben a középiskolások és az egyetemeken tanulók már oltva kezdjék az évet. Meglátása szerint ugyanis a gyerekek beoltása is kell a járvány megfékezéséhez. “Ennek nem lesz vége, míg mindenkit be nem oltunk. A gyerekeket is, az öregeket is” – hangsúlyozta.

Duda Ernő szerint 2,5-3 millió magyar ember számít védettnek, de ez azt jelenti, hogy 7 millió ember nem az. 

Állítja, a jelenlegi járványügyi adatok nem szólnak semmilyen nyitás mellett. “Intenzív propagandára lenne szükség arról, hogy a járványnak nincs vége, tessék hordani a maszkot. És meg kellene büntetni azokat, akik nem hordják. Nem szigorításokra van szükség, de a meglévő szabályokat be kellene tartani” – jelentette ki.

Kiemelt kép: illusztráció, MTI/Balázs Attila

A legfrissebb koronavírusos-hírek az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top