nlc.hu
Egészség

Szlávik János ismét oltásra buzdít

Szlávik János: Oltás nélkül nem úszható meg a koronavírus

Az infektológus szerint ne az érzelmek alapján döntsünk, ha vakcinákról van szó.

Dr. Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológusa a Kossuth rádió kedd reggeli műsorának vendégeként hangsúlyozta, fontos, hogy beoltassuk magunkat, enélkül nem úszható meg a koronavírus.

„Az orvosok meg tudják állapítani, hogy kinek melyik a megfelelő vakcina, de a lényeg, hogy minél több ember megkapja. A többféle oltásnak egy hátránya van, méghozzá a több helyről származó információ áradata. Azonban a klinikai kutatások eredményeit kell figyelembe venni, a valódi tudományos eredményeket. Fontos, hogy ne az érzelmek alapján döntsünk” – nyilatkozta.

Beszélt arról is, hogy ugyan egy-két oltásnak lehet ritka mellékhatása, mint az AstraZenecának, de Magyarországon ilyen még nem történt. Hozzátette, a kínai vakcina hatékonyságával nincsen probléma, nyugodtan beadható, így elkerülhetjük a kórházba kerülést. 

Szlávik János szerint a fiatalokat is oltatni kell, és amint megakad majd az oltások eddig tapasztalható, folyamatos növekedése, kampányokat és felvilágosítási programokat kell majd azért folytatni, hogy meggyőzzék az embereket, főként a 16 éven felüli korosztályt a vakcina fontosságáról.

Szerinte jó úton járunk, hogy visszatérhessen az élet a régi kerékvágásba, és talán ősszel a maszkoktól is megszabadulhatunk. Igaz, a járvány még velünk marad, kisebb gócokban ugyanúgy fertőzhet a jövőben is. „Úgy vélem, hogy a koronavírus nem lesz olyan, mint az influenza. Lesznek olyan oltások a közeljövőben, amelyek a jövőbeli mutánsok ellen is védeni fognak. Egy darabig még itt lesz velünk, egyes előrejelzések szerint 2023-ig, előbb-utóbb azonban vége lesz a járványnak.”

(via Index)

Szlávik János

Szlávik János infektológus főorvos (Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd)

Legfrissebb hírek a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top