nlc.hu
Egészség

Dániában leállnak az AstraZeneca vakcinával

Dániában leállnak az AstraZeneca vakcinával

Dánia lett az első ország, ahol tartósan leállítják az AstraZeneca vakcinával való oltást.
Az Európai Bizottság szerint nem szükséges korlátozni az AstraZeneca-vakcina alkalmazását

A vérrögképződéssel kapcsolatos aggodalmak miatt döntöttek így, és emiatt várhatóan lassul az oltás üteme az országban. A dán hatóságok átmenetileg a Johnson & Johnson vakcináját sem használják, mert Amerikában néhány beoltott szervezetében vérrög alakult ki. Ezért az Egyesült Államokban is felfüggesztették az oltóanyag használatát

Hat embernél alakult ki vérrög az oltástól számított 6-13 napon belül. Egyikük meghalt, a másik válságos állapotban került kórházba. Mindannyian 18 és 48 év közötti nők voltak. Amíg a két egészségügyi szervezet vizsgálja a vakcina és a vérrög kialakulása közötti összefüggéseket, a szövetségi oltási rendszerben – például a tömeges oltópontokon – leállítják a Janssen oltóanyag használatát.

 

De visszatérve a dánokhoz, Soren Brostrom, a dán egészségügyi hatóság vezetője azt mondta, hogy ha Dánia rosszabb helyzetben lenne, és őket is érintette volna a járvány harmadik hulláma, akkor nem hezitálnának, hogy újra használják-e az AstraZenecát. Azt sem zárja ki, hogy a jövőben újra oltanak a vakcinával. Hozzátette, Németországban szerdán arról döntöttek, hogy a 60 éven aluliaknak akkor sem adnak többé AstraZeneca-féle védőoltásból, ha már csak a második adag van hátra. Helyette a Pfizer/BioNTech-, vagy a Moderna-féle készítmény alkalmazható az AstraZeneca-vakcina utáni második oltásként. 

(BBC, 444)

Fotó: Getty Images

Kapcsolódó:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top