nlc.hu
Egészség

Ha kínai vakcinát kaptál, ezzel a teszttel győződhetsz meg róla, hogy hatott-e

Kínai vakcinát kaptál? Így győződhetsz meg róla, hogy működik-e

Bizonytalanság helyett párezer forintért érdemes antitest-vizsgálatot csináltatni a koronavírus ellen beadott kínai vakcina után is, de nem gyorsteszttel!

A koronavírus ellen kifejlesztett kínai Sinopharm vakcinával kapcsolatban felmerült, hogy a védőoltásnak alacsonyabb lehet a hatékonysága, mint korábban gondolták. A kínai járványügyi központ vezetője nemrég elismerte, hogy a készítmény mégsem annyira hatékony, ahogy azt eleinte jelezték – írja a Washington Post. A Sinopharm 79 százalékos hatékonyságról beszélt eleinte, ám ezt nem támasztották alá semmiféle adattal.

Fontos, hogy ez nem azt jelenti, hogy a kínai oltás semmiféle védelmet nem nyújt a Covid-19 ellen, csupán elképzelhető, hogy kevesebb embernél alakul ki a tartós védelem. Egyelőre vizsgálják, hogy egy harmadik dózissal, esetleg egy más típusú vakcinával kiegészíthető-e a védekezés az ilyen pácienseknél. Azaz, ha a háziorvos felajánlja a kínai vakcinát, azt így is érdemes elfogadni, mivel mindenképpen jobban jár az ember, akkor is, ha egy harmadik dózisra lesz szükség, mintha a kórházba kellene befeküdnie.

Ezt a tesztet végeztesd el, ha kínai vakcinával oltottak be

Képünk illusztráció (Fotó: Getty Images)

Magyarországon és a világ több mint 60 országában alkalmazzák a kínai vakcinákat, így most sokan jogosan teszik fel a kérdést: ha megkaptam a két oltásomat, védve vagyok a koronavírus ellen? A megnyugtató válaszhoz egy úgynevezett IgG antitest vizsgálatra lesz szükség. Fontos, hogy ez laboratóriumi vizsgálat, amelyhez vénából vett vérre van szükség. 

Tény, hogy kapható a gyógyszertárakban, patikákban otthon is elvégezhető gyorsteszt, amelyhez az ujjbegyből vett vérmintára van szükség, azonban érdemesebb olyan laboratóriumhoz fordulni, ahol úgynevezett szerológiai antitest-vizsgálatot végeznek. Ráadásul ezek a tesztek az oltás utáni antitesteket nem mutatják ki. Fontos tudni, hogy az antitest vizsgálatot a második oltás után nagyjából két hét után érdemes elvégezni, ugyanis a legtöbb oltás esetében ennyi idő kell ahhoz, hogy az antitestek kimutatható számban jelen legyenek a vérben. Ez azt jelenti, hogy a pácienstől vért vesznek, majd ezt a vért laboratóriumi körülmények között feldolgozzák és szakemberek ellenőrzik, így sokkal megbízhatóbb eredményre lehet számítani, mint a gyorsteszt esetén. A kapott eredmény nem választja külön, hogy az oltástól vagy esetleg egy korábbi fertőzés következményeként van jelen antitest a szervezetünkben, és arra sem ad választ, hogy a vírus leküzdésére tárolt antitestjeink milyen hatékonyságúak. Ezért senki ne essen abba a hibába, hogy magas antitest szám után maszk nélkül szalad tombolni egy százfős buliba.  A tesztek áráról pedig annyit érdemes tudni, hogy nagyjából annyiba kerülnek, mint a gyógyszertári gyorstesztek. Jelen pillanatban csak fizetős szolgáltatásként érhető el az ilyen típusú teszt és minden esetben jelezni kell, hogy milyen oltással rendelkezünk.

További híreink a koronavírus-járvány témakörében:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top