nlc.hu
Egészség

Ezt gondolják a magyarok a járványról

A magyar szavazók többsége nincs tisztában a valós járványhelyzettel

A kormánypárti szavazók kétharmada nem tudja, hogy Csehország után nálunk a legrosszabbak a járvány halálozási adatai.

Medián közvélemény-kutatása alapján, amely a hvg.hu-n jelent meg, külön-külön rákérdezett arra, hogy más országokhoz viszonyítva milyennek ítélik meg a megkérdezettek lakosságarányosan a járványt, az átoltottsági arányt, illetve a halálozást.

Lélegeztetőgépre kötött koronavírusos beteg

Budapest, 2021. április 1.
Lélegeztetett beteget lát el egy védõfelszerelést viselõ orvos a fõvárosi Honvédkórház koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított intenzív osztályán 2021. április 1-jén.
MTI/Balogh Zoltán

Miközben Magyarország hetek óta vezeti a globális halálozási listát egy főre vetítve, és nálunk regisztrálták a valaha volt legtöbb napi Covid-halottat lakosságarányosan, ennek ellenére a megkérdezettek mindössze 25 százaléka értett egyet azzal, hogy „nagyon rossz” a halálozási arány más országokhoz képest – írja a g7.

A megkérdezettek közel fele pedig egyáltalán nem is tartja rosszabbnak a magyar adatot a többi országokhoz viszonyítva. A kormánypárti szavazók 11 százaléka ért egyet azzal, hogy „nagyon rossz” a halálozás más országokhoz képest, kétharmaduk pedig nem tud arról, hogy nálunk rosszabbak lennének a halálozási adatok, mint más országokban.

Ugyanakkor kormányváltást akarók többsége, 58 százaléka sem gondolja „nagyon rossznak” Magyarországot helyzetét nemzetközi viszonyításban. Az ellenzéki szavazók közel 30 százaléka nem is gondolja rossznak a más országokhoz viszonyított halálozást – derül ki az elemzésből.

A halálozással ellentétben az átoltottságnál a döntő többség tisztában van Magyarország előnyös helyzetével. A megkérdezettek 92 százaléka szerint „nagyon jó” vagy „viszonylag jó” az egy főre vetített átoltottság más országokhoz képest. A kormánypárti szavazók 98 százaléka ért ezzel egyet, az ellenzéki szavazóknál pedig 88 százalék ez az arány – írják.

Legfrissebb koronavírushíreink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top