nlc.hu
Egészség

Nincs mellékhatás oltás után

Az oltásmellékhatások elmaradása nem jelenti azt, hogy nem alakul ki az immunitás

Nagyon érdekes összefüggésekre jutottak a kutatók az oltások és a mellékhatások kapcsán.

Sokan úgy gondolhatják, hogy a koronavírus-oltások mellékhatásainak elmaradása azt jelenti, hogy az immunrendszerük nem vértezi fel őket megfelelően a SARS-CoV-2 ellen. Azonban ez nem így van – világít rá a The  Conversation cikke nyomán a Qubit.

Koronavírus-vakcina

Nyírbátor, 2021. április 26.
Egy nõt beoltanak az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Nyírbátori Szakrendelõjében kialakított oltóponton 2021. április 26-án.
MTI/Balázs Attila

A Pfizer-vakcina klinikai kísérleteiben a résztvevők 50 százaléka nem tapasztalt mellékhatásokat, mégis 90 százalékuknál alakult ki védettség a koronavírus ellen. A Moderna esetében a gyakori mellékhatások a hivatalos útmutató szerint minden tizedik embernél jelentkeznek, a védettség pedig 95 százalékos.

Az immunrendszer szinte azonnal reagál a virális tüskefehérjére: gyulladásos reakcióval támad, aminek az elsődleges jele a fájdalom és a láz. Ez a természetes immunreakció, és ez okozza tehát a gyakran előforduló mellékhatásokat egy-két nappal az oltás után. A sokáig tartó, célzott immunitás – amely minden védőoltás elsődleges célja – akkor alakul ki, ha az immunválasz másik fajtája, az adaptív immunitás is aktiválódik. A természetes immunitástól eltérően az adaptív immunitás nem indít be gyulladásos folyamatokat, bár friss tanulmányok arra utalnak, hogy jelentősen hozzájárulhat a kialakulásukhoz. Az immunrendszer akkor is megfelelően működik, ha ez a reakció nem éri el azt a szintet, amely észrevehető mellékhatásokat okoz. Akármelyik is a helyzet, a vírus elleni immunitás kialakul – írják a kutatók.

Azt is kimutatták, hogy a 65 év fölötti beoltottaknál kevésbé jelentkeznek mellékhatások. Ez az immunaktivitás korral járó fokozatos hanyatlásának tudható be. Még ha ez azzal is jár, hogy az idősebbek szervezetében alacsonyabb az antitestek szintje, így is kialakul az immunitás a vírussal szemben.

A reakcióban a beoltottak neme is szerepet játszhat. Egy amerikai találmányban a regisztrált oltásmellékhatások 79 százalékát nők jelentették, ami a virológus szerint összefügghet a férfiakban nagyobb mennyiségben jelen levő tesztoszteronnal, ami hajlamos lelohasztani a gyulladást és ezáltal az által kiváltott tüneteket is.

Érdekes, hogy  kevésbé tapasztalhatnak mellékhatásokat azok, akik krónikus gyulladásos betegségektől – például rheumatoid arthritistől, gyulladásos bélbetegségektől vagy szklerózis multiplextől – szenvednek, és immunszupresszív gyógyszereket szednek tüneteikre.

A cikk végkövetkeztetése az, hogy a különféle immunválaszok széles skálája ellenére a beoltottak döntő többségében kialakul az immunitás a koronavírus ellen, a mellékhatások meglététől, hiányától és súlyosságától függetlenül.

Koronavírushíreink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top