nlc.hu
Egészség

Oltás mellékhatása remegés

Megvan, mi áll az oltás utáni kontrollálatlan remegések hátterében

Az interneten terjednek olyan felvételek, amelyek szerint az oltás bután remegés foghatja el az embert. De mennyi köze van ennek a tünetnek az oltáshoz?

Bár mindegyik vakcinának lehetnek mellékhatásai, a tudományos konszenzus az, hogy így is érdemes felvenni az oltásokat, mert mindegyik vakcina alkalmas a súlyos megbetegedés megakadályozására, és nagyságrendekkel több az előnyük, mint a potenciális hátrányuk. Az interneten persze ennél jóval cifrább dolgok is elkezdtek terjedni, Gődényék járványszkeptikus mozgalmának honlapján megjelent beszámolók szerint például az oltásoknak borzalmas mellékhatásai vannak,  és olyan felvételek is megjelentek, amelyek szerint az oltás beadása után kontrollálhatatlan remegés foghatja el az embert – írja a Telex.

Koronavírus-vakcina Pfizer

Budapest, 2021. január 31.
Egészségügyi dolgozó a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinát készíti elõ az oltás napján a fõvárosi Kálvin János Református Idõsek Otthonában 2021. január 31-én. Az intézményben elsõ alkalommal oltanak be lakókat és dolgozókat.
MTI/Mohai Balázs

A rángásokat bemutató videókat több millióan látták már, és a hozzászólások alapján komoly muníciót biztosítottak az oltásellenes mozgalomnak. Dacára annak, hogy a különös rángások mögött több mint valószínű, hogy nem az oltások „mérgező hatóanyaga”, hanem egy ritka neurológiai rendellenesség állhat.

Idén év elején több videó is felkerült az internetre, amelyeken az látható, hogy több amerikai nőnél is kontrollálhatatlan remegés jelentkezett a koronavírus-vakcina beadása után, ezért többen azonnal összekötötték egymással az oltóanyagot és a rángásokat. Arra viszont orvosok már januárban rámutattak, hogy nem tudják elképzelni, hogy maga az oltóanyag ilyen reakciót váltson ki valakiből. Mivel rendkívül ritka eseményről van szó, nem valószínű, hogy ezt fel kéne venni a lehetséges mellékhatások közé.

Úgy vélik a jelenség hátterében egy úgynevezett konverziós zavar áll, a szakértők szerint ez kialakulhat  a megnövekedett stressz, a járvány, illetve a vakcinák körüli bizonytalanság, illetve az oltás beadása utáni fizikai tünetek együttes hatása miatt.

 A szakértők végezetül kiemelték azt is, hogy azért is fontosnak tartják a megfelelő kommunikációt, mert a konverziós zavar a leggyakoribb olyan neurológiai rendellenesség, amiről a legtöbben még sosem hallottak.

Koronavírushíreink

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top