nlc.hu
Egészség

Viselője helyett fog látni a vakoknak fejlesztett okoscipő

Mesterséges intelligenciával szerelt okoscipőt fejlesztenek vakoknak

A lábbeli a jövőben akár a jellegzetes fehér botot is helyettesítheti.

Vakok és gyengénlátók számára alkotta meg az osztrák Tec-Innovation nevű cég azt az okoscipőt, amelyben egy mesterséges intelligencia figyeli a külvilágot a viselő helyett – írja az Oddity Central.

Az InnoMake okoscipő ultrahangos szenzorokkal tapogatja le a környezetet és vibráció, valamint Bluetooth-csatlakozáson keresztül küldött hangjelzés segítségével jelez a tulajdonosának, ha valamilyen akadály felé közelít.

A cipőre szerelt szenzorok akár négy méterre is ellátnak, a cég azonban azt tervezi, hogy a következő modellbe már kamerák is kerülnek, amelyek jeleit egy mesterséges intelligencia, pontosabban egy neurális hálózat dolgozza fel. Így a cipő következő generációja már arra is képes lesz, hogy felismerje, biztonságosan át lehet-e haladni a viselő előtti útszakaszon, ha pedig akadályokat észlel, azt is képes lesz megállapítani, hogy milyen jellegű akadályról van szó.

„Nem csak az a fontos, hogy figyelmeztetést kapjak az akadályról, de az sem mindegy, hogy milyen akadályról beszélünk, mert nagy különbség van egy fal, egy autó vagy egy lépcső között” – mondta Markus Raffer, a Tec-Innovation egyik alapítója, aki maga is gyengénlátó.

A cég ígérete szerint egyébként a cipőbe kerül egy úgynevezett intelligens üzemmód is. Ezzel a viselő akár a környezetet is letapogathatja, hogy bővebb információkat kapjon, akkor is, ha éppen egy asztalnál vagy egy kávézóban üldögél.

"Látó" cipőt fejlesztettek vakoknak és gyengénlátóknak

A különleges cipő segít visszaadni a vak és gyengénlátó emberek önállóságát (Fotó: Getty Images)

A szenzorokat egy víz- és porálló borítás védi, az üzemeltetésükről pedig egy nagy teljesítményű akkumulátor gondoskodik, amely akár egy héten keresztül is képes működni egy töltéssel. Ha lemerülne, egy USB-kábel segítségével három óra alatt lehet újra feltölteni.

Az InnoMake cipők első generációja már elérhető a cég weboldalán keresztül, sajnos azonban egyelőre elég drága: egy párért 3200 eurót, azaz több mint 1,1 millió forintot kell fizetni. A cég azonban gondol azokra is, akik nem tudnák kifizetni az árát, ugyanis a jövőben a cipőkamerák adatainak feldolgozásával egyfajta térképet szeretnének létrehozni, ami a vak és gyengénlátó embereket segíti a közlekedésben.

További friss híreink:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top