nlc.hu
Egészség

Koronavírus a börtönökben

Koronavírus a börtönökben: kiderült, hány dolgozó és rab halt meg

A hivatalos tájékoztatás szerint a koronavírus miatt elhunyt fogvatartottak a tököli rabkórházban haltak meg, ám a hvg.hu információi szerint egy rab egy budapesti civil kórházban hunyt el.
Börtön

Eddig a magyarországi börtönökben dolgozók közül öten, míg a fogvatartottak közül tizenhárman vesztették életüket a koronavírus-fertőzés következtében – ezt közölte a hvg.hu-val a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP).

Azt viszont nem árulták el, hogy melyik börtönből került ki a legtöbb áldozat, mert szerintük egy ilyen összehasonlítás „nem releváns, mivel alkalmas lehet a téves következtetések levonására”. Másrészt a börtönökben senki sem halt meg, hiszen a Covid miatt elhunyt fogvatartottak mindegyike a tököli rabkórházban hunyt el.

A hvg.hu viszont úgy tudja, például a sopronkőhidai fegyházból kórházba szállított fertőzöttek közül ketten meghaltak. Egyikük az alvilágban Bóló gúnynéven ismert B. Sándor, aki egyike volt a 2008-as pécsi kézigránátos gyilkosságot elkövető társaságnak. A másik férfi fegyveres rablás miatt ült, és a karanténban kaphatta el a fertőzést.

A lap forrásai szerint Bóló nem a rabkórházban, hanem egy budapesti kórházban halt meg. Az intézmény parancsnoka ugyanis engedélyezte számára a büntetés-félbeszakítást. Erre megvan a lehetőségük, egy évben összesen 30 napra saját hatáskörben engedélyezhetik a félbeszakítást például egészségügyi okokból.

Az viszont nem derült ki, hogy a börtönök parancsnokai idén összesen hány esetben engedélyezték egészségügyi okokból a fogvatartottak büntetésének félbeszakítását, a BVOP ugyanis erre a kérdésre is megtagadta a választ.

(Kiemelt kép: iStock)

Koronavírus a börtönökben:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top