nlc.hu
Egészség

Elpusztult Norbi, a fővárosi állatkert tigrise

Videóban búcsúznak Norbitól, a fővárosi állatkert tigrisétől

18 évesen távozott az örök vadászmezőkre a Fővárosi Állat- és Növénykert nagymacskája.

Jó vadászatot, Norbi, az égi vadászmezőkön

– így jelentette be a szomorú hírt Facebook-oldalán az Alapítvány a Budapesti Állatkertért.

Norbi így is szép kort élt meg. A tigrisek a természetben átlagosan 8-12 évig élnek, az ennél hosszabb élettartam már ritkaságnak számít. Az állatkertekben persze tovább élnek, de a 18 év már az állatkerti tigriseknél is tekintélyes kornak mondható, különösen hím állatok esetében, akik rendszerint rövidebb ideig élnek, mint a nőstények, írja a Fővárosi Állat- és Növénykert.

Norbi 2003. március 15-én született a Hannoveri Állatkertben, és 2004. november 18-án költözött át Budapesti Állatkertbe. Az itt töltött évek során előbb egy Nadia nevű nőstény volt a párja, majd jött Niva, nekik együtt öt kölykük született. És igazi társ volt, az alapítvány által készített videó szerint amikor Norbi egy kicsit rosszabbul érezte magát, a most 14 éves Niva mindig mellette volt.

A filmet, amiben Sztankó Martina állatgondozó mesél a tigrisről, a virtuális nevelőszülői értekezletre forgatták le, és akkor még nem lehetett tudni, hogy Norbi hamarosan feladja a küzdelmet, bár voltak jelei annak, hogy közeleg a búcsú ideje. „Az idős korral járó gyógyíthatatlan betegségei az elmúlt időszakban már nagyon megnehezítették Norbi életét, s az elmúlt napokban tovább rosszabbodott az állapota. Így az állatorvosok ma reggel az állat elaltatása mellett döntöttek” – áll a közleményben.

tigris

A Fővárosi Állat- és Növénykert tigrise 2019. február 15-én. A tigrist ezen a napon örökbe fogadta Kabir Bedi indiai színész, az 1970-es években készült Sandokan – A maláj tigris című olasz tv-sorozat főszereplője (Fotó: MTI / Mohai Balázs)

Kapcsolódó cikkek:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top