nlc.hu
Egészség

Ennyi embert kellene még beoltani a nyájimmunitáshoz

Rusvai Miklós elmondta, mennyi embert kellene még beoltani a nyájimmunitáshoz

A virológus szerint ha lesz is negyedik hullám, csak ősszel, és csak abban az esetben, ha nem oltatja be magát elég ember.
Koronavírus elleni oltás

Egy férfi szombat hajnalban vörös festékkel fújta fel a Fővárosi Állat- és Növénykert bejáratánál látható egyik elefántszoborra: diszkrimináció. A féri – akit rongálás miatt keresnek – bizonyára azt sérelmezte, hogy csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezőket engedik be az állatkertbe.

Az eset kapcsán a Blikk megkérdezte Rusvai Miklós virológust, aki szerint mindenféleképpen jobb, ha el vannak különítve az oltottak és a nem oltottak, legalábbis azokon a helyeken, ahol fokozott a fertőzésveszély.

A nem oltott emberek sokkal több vírust termelnek, ha megfertőződnek. Tulajdonképpen az egész testük egy vírusgyárrá alakulhat át. Fokozott kockázatot jelentenek azokra a személyekre, akik bár kaptak oltást, de nem alakult ki bennük elég erős immunitás. Ilyenek lehetnek például az idősek is, hiszen az ő immunrendszerük már nem feltétlenül működik tökéletesen

– figyelmeztetett Rusvai Miklós.

A szakember arra számít, ha lesz is negyedik hullám, csak ősszel, és csak akkor, ha nem oltatja be magát elég ember. Szerinte még nagyjából kétmillió embert kellene beoltani, hogy a fertőzésen átesettekkel együtt elérjük a nyolcmillió védett embert, ami elég a nyájimmunitáshoz.

(Kiemelt kép: MTI / Krizsán Csaba)

Védettségi igazolvány az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top