nlc.hu
Egészség

Orbán Viktor a gyerekek oltásáról

Orbán: megváltozik az oltási rendszer

A mostani tömeges oltásról hamarosan átállnak készenléti oltásra, a 12-15 éves gyerekek oltásáról viszont nyár végéig biztosan nem lesz döntés, mondta Orbán Viktor.
Orbán Viktor a rádióban

A tömeges oltásról át fognak állni a készenléti oltásra, ami azt jelenti, hogy fenntartanak néhány oltóhelyet, és aki kér oltást, annak oda kell mennie – mondta Orbán Viktor a szokásos péntek reggeli interjújában a Kossuth Rádióban.

A változtatást a miniszterelnök azzal indokolta, hogy megfordult az eddigi trend: most már többen kapnak második oltást, mint elsőt. Szerinte a mostani „kényelmes helyzet” meg fog változni, ezért jobban járnak az emberek, ha most mennek el oltásra a háziorvoshoz, az oltópontra.

Orbán beszélt arról is, hogy amikor lesz uniós védettségi kártya, azt minden ország saját hatáskörben fogja kiadni a lakosainak. Ezért június 15-ig el kell készíteni ezt az appot, amely tartalmazni fogja a második oltást, a vakcina fajtáját, és ez szinkronban lesz a többi ország oltási igazolványával. A kormányfő szerint a plasztikkártya meg „jól van úgy, ahogy van”.

Tegnap Gulyás Gergely is arról beszélt a kormányinfón, hogy a magyar védettségi igazolvány digitális verziója június 15-ig tartalmazni fogja az oltás típusát és mindkét oltás dátumát, így megfelel majd az uniós szabályozásoknak.

A 12-15 évesek oltásáról a miniszterelnök azt mondta, hogy nyár vége előtt biztosan nem lesz döntés erről, mivel szerinte nincs tudományos megegyezés a témában, nem telt el elég idő a vizsgálatokhoz.

„Én az óvatosabbak közé tartozok, mégiscsak gyerekekről van szó” – mondta, de hozzátette, hogy nem akarják a szülőket elzárni attól a lehetőségtől, hogy beoltassák a gyereküket.

(Kiemelt kép: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Gyerekek oltása az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top