Valóban hatásos az intim torna az inkontinenciára? Itt megtalálod a választ!

Bors Hanna | 2021. Augusztus 11.
Ha időben lépünk, néhány egyszerű módszerrel könnyen enyhíthetők a mindennapi életet megkeserítő inkontinencia tünetei.

Az inkontinencia, vagyis a húgycsövön keresztüli akaratlan vizeletvesztés már népbetegségnek számít, rengetegen szenvednek tőle. Az érintetteknek nagy pszichés és anyagi terhet is jelent, ennek ellenére kevesen keresik fel ezzel a panasszal nőgyógyászukat, még most is tabutémaként kezelik. 

Fotó: Getty Images

Felmérések szerint mindössze napi öt perc medencefenék-erősítő edzéssel, rendszeres intimtornával jelentősen enyhíthető, vagy akár teljesen el is mulasztható az inkontinencia. Természetesen nagyon fontos a helyes kivitelezés, ezért is érdemes szakembert felkeresni, aki segít a személyre szabott feladatok precíz elsajátításában.

Segítünk, hogyan kezdj neki:

Medencefenék-edzés lépésről lépésre:

A stresszinkontinencia esetében általában a gátizomtornát, azaz a Kegel-gyakorlatokat szokták javasolni a kezdeti tüneteknél. Ez a torna egyébként nemcsak az inkontinenciánál hasznos, hiszen az intim izmokat erősíti, így a szexuális életre is pozitív hatással lehet. 6-12 hétnyi gyakorlatozás után már érezhető a jótékony hatás, de utána sem szabad abbahagyni a gyakorlatok végzését.

Kegel-gyakorlatok:

Amikor azonban már nemcsak pár, akaratlanul ejtett vizeletcsepp a tünet, hanem akár hétköznapi mozgás közben is jelentkezik vizeletvesztés, vagy nagyobb mennyiség távozik, akkor szükség lehet gyógyszeres vagy műtéti beavatkozásra.

Vigyázz az egészségedre!

A cikk megjelenését az Essity Hungary Kft. támogatta.

(Fotó: Getty Images/Oliver Rossi)

Exit mobile version