nlc.hu
Egészség

Az inkontinencia típusai

Az inkontinencia világszerte probléma, ismerd meg a típusait!

Nagy tévedés azt gondolni, hogy az inkontinencia csak az idősebb korosztályra jellemző, három fő típusa ugyanúgy a előjöhet fiataloknál is.

Az inkontinencia három fő típusa: a stressz, késztetéses és kevert, melyek egyáltalán nem csupán az időseknél jellemzők, sőt, a stresszinkontinencia például az egész világon népbetegségnek számít.

Az inkontinencia világszerte probléma

A felmérések szerint világszerte a 30 éves kor alatti nők 40 százaléka, az 50 éves kor körülieknek csaknem 70 százaléka szenved inkontinenciától, ez 400 millió körüli embert jelent.

Az inkontinencia típusai és tünetei

1. Stresszinkontinencia

A fiatalabb korosztályt is gyakran érinti a stresszinkontinencia, ami a záróizmok vagy a húgyhólyagot tartó medencefenéki izomzat meggyengülésének a következménye általában. Például szülés után vagy változókorban tapasztalhatjuk emiatt azt, hogy minimális fizikai terhelés hatására – emelés, köhögés, tüsszentés, nevetés – vizeletcseppek távoznak akaratlanul. Kis mennyiségű vizeletről van szó ilyenkor, de ahhoz épp elég, hogy szégyenérzetet keltsen az emberben, ezért is érdemes mindig a speciális inkontinenciabetétet kéznél tartani. Azért történik a vizeletszivárgás, mert az erőkifejtés közben megnő a hólyagra nehezedő nyomás, de a medencefenék izmai nem elég erősek ahhoz, hogy a vizeletmennyiséget a hólyagban tartsák.

Az inkontinencia népbetegség

Az inkontinencia népbetegségnek számít (Kép: Getty Images)

2. Késztetéses inkontinencia

A késztetés szóban benne van, hogy mit érez az ember, amikor ez a fajta inkontinencia alakul ki nála: sürgető vizelési ingert, azaz késztetést, ami olyan hirtelen jön, hogy arra nem is lehet időben reagálni, és így akaratlan vizeletszivárgás lesz belőle. A probléma ebben az esetben az, hogy a húgyhólyag akkor húzódik össze, amikor nem kellene, és így a vizelet átszivárog a hólyagot zárva tartó izmokon. Az okai között megtalálható a húgyhólyag-fertőzés, gyulladás, de kialakulhat hólyag- vagy vesekő miatt is. Súlyosabb esetben idegrendszeri sérülés is okozhatja a késztetéses inkontinenciát, ezért is olyan fontos, hogy mindenképpen forduljunk szakemberhez, urológushoz, ha felmerül az inkontinencia gyanúja.

3. Kevert inkontinencia

A kevert inkontinencia azt jelenti, hogy az előző két típus összekeveredik és egyszerre jelentkezik a stresszinkontinencia és a késztetéses inkontinencia. Jellemzően az egyik nagyobb mértékben keseríti meg az életünket, mint a másik, a tünetek keveredése azonban mindenképpen orvosi segítséget kíván. Hiszen ha egy időben fellép a kis nyomás és a hiperkatív hólyag miatti vizeletszivárgás, akkor nem tudunk felhőtlenül létezni a bőrünkben és az életminőségünk romlását okozza ez az állapot.

Mit lehet tenni?

Egyrészt könnyebbé tehetjük az életünket az inkontinenciabetétekkel, melyek diszkréten védelmet nyújtanak a szivárgás, a kellemetlen szagok és a nedvesség ellen. Másrészt pedig érdemes a medencefenék erősítésére is nagy hangsúlyt fektetni, mert ennek segítségével jelentősen csökkenthető a vizeletszivárgás. Napi öt perc elvégezni ezeket a gyakorlatokat, ám hatalmas változást tudunk velük előidézni, főleg a stresszinkontinencia esetében.

Az életmódunkat is hasznos lehet átgondolni és megváltoztatni, hiszen a túlsúly, a mozgáshiány és az étrend is befolyásolhatja, adott esetben súlyosbíthatja a tüneteket. És természetesen beszélni kell egy orvossal, aki a megfelelő kezeléssel jelentősen hozzájárulhat az életminőségünk javulásához az inkontinencia csökkentésével.

Vigyázz az egészségedre!

A cikk megjelenését az Essity Hungary Kft. támogatta.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top