nlc.hu
Egészség

A szexuális traumák agyi károsodáshoz vezethetnek

A nemi erőszak későbbi agykárosodást, sztrókot, demenciát is okozhat

A statisztikák szerint minden harmadik nő szexuális erőszak vagy zaklatás áldozatává válik.

Aggasztó felfedezést tett a University of Pittsburgh közegézségügyi szakának kutatócsoportja: a szexuális erőszak áldozatainál nagyobb egy olyan típusú agykárosodás kialakulásának kockázata, amely összefüggésben áll a kognitív képességek romlásával, demenciával és sztrókkal.

„Lehet szó gyerekkorban átélt vagy felnőttkori szexuális abúzusról – nyilatkozta a CNN-nek Rebecca Thurston professzor, az egyetem kutatását vezető munkatársa. – A népességre vetített adatokból kiderül, hogy a nők leggyakrabban tinédzserkorban és fiatal felnőttként élnek át nemi erőszakot vagy szexuális zalkatást, így főként ezeknek a korán elszenvedett traumáknak az eredménye jelenik meg később az életük során. Ezért is fontos, hogy fokozottan figyeljünk oda a nőket érő szexuális erőszakra, mert, mint látható, jelentős mértékben befolyásolhatja a nők egészségének alakulását.”

Korábbi kutatások kimutatták, hogy a szexuális traumák összefüggésben állnak a trigliceridnek nevezett vérzsírok szintjének emelkedésével, illetve a középkorú nőknél kialakuló magas vérnyomással. Emellett, az ilyen traumák háromszorosára növelik a vérrögképződés kockázatát és jelentősen fokozzák a szívbetegségek rizikóját is.

A nemi erőszak és szexuális trauma agyi károsodást okozhat

A kutatás során agyi képalkotó vizsgálatokkal állapították meg, milyen káros elváltozások alakulnak ki a szexuális traumát átélő nőknél (Fotó: Getty Images)

Thurston kutatócsoportja 2018-ban közzétett egy tanulmányt, amely azt találta, hogy a korábban nemi erőszakot vagy szexuális zaklatást átélő nőknél háromszor gyakoribb a depresszió és kétszer gyakrabban fordul elő szorongás és alvászavar, mint azoknál, akiket nem ér hasonló támadás. Az amerikai járványügyi központ, a CDC kutatásai szerint ezek pedig közvetlenül összefüggésben állnak a szívbetegségekkel és a leromló egészségi állapottal.

A CDC statisztikái emellett riasztó képet festenek a nők helyzetéről: eszerint az Egyesült Államokban minden harmadik nő (és minden negyedik férfi) élete során legalább egyszer átél szexuális zaklatást vagy nemi erőszakot. Thurston azt javasolja, hogy a háziorvosok tájékozódjanak a pácienseik korábbi esetleges szexuális traumáival kapcsolatban, hogy felkészülhessenek a fenti kockázatokra és azok kezelésére.

„A szexuális traumát átélő nőknek fontos lenne beszélni erről az orvosukkal” – tette hozzá a kutató. 

Nem az ő hibájuk, szégyenük, ha ilyesmi történt velük, ezért fontos, hogy annyi részletet megosszanak róla az orvosaikkal, amennyit csak tudnak. Ez az információ rendkívül fontos lehet a fizikai egészségük és az érzelmi jólétük szempontjából.

A kutatók agyi képalkotó vizsgálatokkal állapították meg, hogy a nemi erőszakot átélő nők agyában úgynevezett fehérállomány-hiperintenzitás alakult ki, ami azt jelenti, hogy ezeknek az agyterületeknek romlott a vérellátása, ami közvetlen agykárosodáshoz vezet. A kutatás során megfelelő kontrollvizsgálatokkal zárták ki, hogy azokat az agyi elváltozásokat, amelyeknek más volt a kiváltó oka, mint például az öregedés, a magas vérnyomás, a dohányzás vagy a diabétesz. Szintén ezt a módszert alkalmazták olyan érzelmi zavarok kiszűrésére, mint a depresszió, szorongás vagy a poszttraumás stressz (PTSD).

Ha segítségre van szükséged

NANE SEGÉLYVONAL

Nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek

0680505101

hétfő, kedd, csütörtök és péntek 18-22 és szerda 12-14 óra között

PATENT EGYESÜLET

A jogsegély elérhető telefonon szerdánként 16 és 18 óra között és csütörtökönként 10 és 12 óra között a 06 70 220 2505 mobilszámon, illetve e-mailen a jog@patent.org.hu címen folyamatosan.

További cikkeink az agyunk működésével kapcsolatban:

  • Ez történik az agyaddal, ha naponta 10 percet sétálsz
  • Kutatás: megváltoztatja a gyerek agyát, ha a szülő kiabál vele
  • Azért szorongsz, mert nem vadásznak rád vadállatok – Agyműködésünk rejtelmeinek nyomában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top