nlc.hu
Egészség

A világ Covid-fertőzöttjeinek 20 százalékát a régiónk adja

A világ koronavírus-betegeinek 20 százalékát jelenleg Kelet-Európa adja

Míg az első hullám idején azzal büszkélkedhettünk, hogy a nyugati országokhoz képest alig van nálunk koronavírus-fertőzött, a helyzet mostanra megfordult, és Kelet-Európa az egyik legsúlyosabban fertőzött térségévé vált a világnak.

A Kelet-Európai – ide tartozik Magyarország is – régió a világ népességének mindössze négy százalékát adja, ehhez képest igazán elkeserítő adat, hogy jelenleg a világ Covid-fertőzöttjeinek húsz százalékát ebben a régióban regisztrálták. A legsúlyosabb helyzet Oroszországban, Romániában és Ukrajnában van, a régióban minden egyes nap átlagosan 83 700 új esetet jelentenek – írja a Reutersre hivatkozva a 444.

Covid-osztály Oroszországban (fotó: MTI/AP/Roman Jarovitcin)

Covid-osztály Oroszországban (Fotó: MTI/AP/Roman Jarovitcin)

Bár Európán belül egyre hátrább kerülünk a rangsorban, legalább az jó hír, hogy a Reuters adatai szerint az itteni országok közül Magyarországon a legmagasabb az átoltottság, a lakosság hatvankét százaléka kapott már legalább egy oltást. Ugyanez a szám Ukrajnában a legrosszabb, ahol az embereknek csupán a tizenkilenc százaléka kapta meg az első oltását. Az országban egyre súlyosabb a helyzet, már kilenc megye számít vörös besorolásúnak. Kárpátalja egyelőre még a legenyhébb, sárga besorolást kapta. A kelet-európai új esetek negyven százaléka azonban Oroszországból jön, ahol percenként százhúsz emberről derül ki, hogy fertőzött. Az oroszoknál az emberek 36 százaléka kapott már legalább egy oltást. Moszkvában szigorú korlátozásokat vezetnek be, az élelmiszerboltokon és a gyógyszertárakon kívül minden zárva lesz a városban. Romániában is súlyos a helyzet, az egészségügyi rendszer az összeomlás szélén áll a rengeteg új fertőzöttnek köszönhetően: az országban minden harmadik ember van beoltva.

Legfrissebb híreink a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top