nlc.hu
Trend

Újabb éjszakai kijárási tilalom Romániában

Olyan sok Romániában a koronavírusos beteg, hogy éjszakai kijárási tilalmat vezetnek be

Romániában már nem csak a kórházak vannak a végtelenségig leterhelve, hanem a halottasházak is. A járvány lassítása érdekében, jövő hét hétfőtől újabb kijárási korlátozásokat vezetnek be az országban.

Romániában egyre tragikusabb a helyzet a koronavírus-járvány miatt, olyannyira hogy az Európai Unión belül lakosságarányosan ebben az országban hal meg a legtöbb ember koronavírusban.

A Telex riportja szerint országos szinten már közel 2000 beteg várja, hogy felszabaduljanak az intenzív terápiás ágyak, ami sokszor csak akkor történik meg, ha valaki közben elhunyt.

A fertőzés lassítása érdekében pár napja már szigorítottak az intézkedéseken, így a szabadban is védőmaszkot kell viselni a közterületen azokon a településeken, ahol a megelőző két hétben a lakosság több mint 6 ezrelékénél diagnosztizálták a fertőzést. A határozat másik új pontja pedig az volt, hogy az éjszakai kijárási korlátozásokat kiterjesztették mindenkire, aki nem kapta meg legalább tíz napja a koronavírus-elleni oltás második (a Johnson&Johnson vakcina egyetlen) adagját, vagy nem szerzett ideiglenes védettséget azáltal, hogy az utóbbi fél évben gyógyult ki a fertőzésből.

Románia, koronavírus-járvány

A Bagdasar-Arseni kórház koronavírus-részlegként működő intenzív osztálya. Romániában csaknem 17 ezer új fertőzöttet regisztráltak, és ez a járvány kitörése óta a legmagasabb napi esetszám az országban. Október 12-én, a kép készültekor, 442 ember halt meg a vírus okozta betegségben.
MTI/AP/Andreea Alexandru

A brutális számok miatt hétfőtől újabb szigorítások jönnek:

  • Az oltatlanokat korlátozzák: Csak védettségi igazolvánnyal lehet ügyfélként vagy fogyasztóként belépni a nyilvános zárt terekbe az alapvető árucikkeket forgalmazó boltok és gyógyszertárak kivételével, erről pénteken döntött a koronavírus-járvány miatt a bukaresti kormány. Az alkalmazottakra a szabályozás egyelőre nem vonatkozik, mert a munkavállalók jogait csak a parlament korlátozhatja törvénnyel.
  • Éjszakai kijárási tilalom: Hétfőtől országszerte csak védettségi igazolvánnyal, munkaügyben vagy halaszthatatlan gyógykezelés miatt szabad éjszaka (22 és 5 óra között) kimenni az utcára, az üzleteknek pedig legkésőbb 21 órakor be kell zárniuk.
  • Bezárások: Tilos magánrendezvényeket, köztük esküvőket, keresztelőket, koncerteket, tanfolyamokat tartani, a szórakozóhelyeknek be kell zárniuk, sporteseményeket csak közönség nélkül szabad rendezni. Az egyházakat a korlátozás nem érinti.

(MTI, Telex)

Még több hír a koronavírus-járvány kapcsán

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top