nlc.hu
Egészség

A SOTE cáfolata a nekik tulajdonított idézetre

Hatalmas kamu, hogy járvány idején nem szabad oltani, el ne hidd!

Futótűzként terjed SOTE-nek tulajdonított idézet, megszólalt az egyetem.

Elképesztő sebességgel terjed egy idézet – vagyis egy idézetként prezentált mondat – a Facebookon, főleg oltástagadó csoportokban, például ezen a szöveges képen:

Kamuidézet a SOTE-tól

Forrás: Facebook

A mondat már eleve gyanús, hiszen tankönyvben – főleg egyetemi, hivatalos kötetben – ilyen szájbarágós, felkiáltójeles, didaktikus mondat biztosan nem szerepelhet, ráadásul, ahogy az álhíreknél lenni szokott, a forrásmegjelölés is hiányos vagy hibás. Még gyanúsabb, ha tudjuk, hogy ilyen tanszék a SOTE-n nincs is. A több forrásból terjedő, tehát követhetetlenül sok megosztásnál tartó idézetre most végre közleményt adott ki az egyetem; ezt az Urban Legends szúrta ki. Az oldal egyik szerkesztője még múlt héten kérdezte az intézményt a jelenségről, akkor még nem reagáltak.

A közlemény szerint:

A Semmelweis Egyetem Infektológiai Tanszékének tankönyvére hivatkozva terjed álhír az egyik legnépszerűbb közösségi oldalon a járványok idején történő vakcinációval kapcsolatosan. Az egyetemnek ilyen tanszéke nincs, Infektológiai Tanszéki Csoportja van, akik ugyanakkor nem írtak ilyen témában könyvet. Szinte minden, az egészségünkkel kapcsolatos tananyag, a szakterület folyamatos fejlődése miatt, az évek alatt sokat változott, de az egyetemen jelenleg használt tankönyvek egyikében sem szerepel az a félrevezető állítás, melyre alapozva az álhír terjesztői azt szeretnék elhitetni, hogy tilos lenne a jelenlegi világjárvány idején a védőoltások beadása.

Akkor ezt az ügyet, reméljük, le is zárhatjuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top