nlc.hu
Egészség

Magyarország gyógyvizei

Folyékony kincs a talpunk alatt – Magyarország gyógyvizei

Bármerre is indulunk el az országban, biztosan találunk jótékony hatással bíró gyógyvizet. Igazi folyékony kincsek ezek, de ismered-e őket?

Míg a hideg gyógyvíz 30 Celsius alatti hőmérsékletű, addig az ennél melegebb gyógyvizeket már hévíznek, termálvíznek nevezzük. Hazánkban az ásvány- és gyógyvizek jelentős része oldott ásványi anyagokat is tartalmaz, ennek köszönhetően pedig gyógyhatásúak, vagyis fürdő- és ivókúrára alkalmasak. Szinte hihetetlen szám, de jelenleg ezer felett van Magyarországon a 30 °C fölötti meleg vizet, és tekintélyes részben gyógyvizet adó források száma. A gyógyvizek tulajdonképpen olyan ásványvizek, melyek különböző gyógyító hatásokkal bírnak, és ezek a jogszabályban előírt szempontok alapján bizonyítást is nyertek.

Gyógyvíz forrás Balatonfüreden

Gyógyvíz forrás Balatonfüreden (Fotó: Profimedia)

Az ivókúrák és a gyógyfürdők jótékony hatásai

A hazai gyógyfürdőket szinte egytől egyig javasolják mozgásszervi betegségek kezelésének részeként. De a különböző típusú gyógyvizek, összetevőiktől függően alkalmasak lehetnek nőgyógyászati megbetegedések, gyomor- és emésztőrendszeri panaszok, bőrproblémák, bélproblémák, valamint szívbetegségek kezelésére is.

Magyarországon számos gyógyvíz típus megtalálható, így például: a kénes, a keserűvízek, a radontartalmú gyógyvíz , a jódos, brómos gyógyvíz, a kloridos, konyhasós vizek, az alkalikus gyógyvizek, a vastartalmú gyógyvíz, a szénsavas-, vagyis savanyúvizek és a földes, meszes vizek is.

Míg a konyhasós gyógyvizek erősen gyulladáscsökkentő hatásúak, addig a kénes vizet például kopásos ízületi megbetegedésekre alkalmazzák. Hasonlóan a jódos-brómos vízhez, amit azonban már nőgyógyászati, és urológia problémák esetében is bevonnak a terápiába. A meszes-földes ásványvizek ivókúrák a csontritkulásban nyújthatnak nagy segítséget, az alkalikus gyógyvizek pedig a gyomorproblémákra jelenthetnek megoldást.

Nő gyógyvizet iszik

A gyógyvizes ivókúra nagyon népszerű (Fotó: Profimedia)

A gyógyfürdők mellett az ivókúrák is igen népszerűek, melyek segítségével belülről támogathatjuk szervezetünket a felépülésben. Az ásvány- és gyógyvizek ereje abban rejlik, hogy elősegíthetik a táplálékkal a szervezetbe kerülő bizonyos elemek felszívódását. Valamint a saját ásványi anyag-tartalmuk segíti a szervezetünk egészségének fenntartását, vagy betegség esetén a gyógyulását.

A legnépszerűbb termál- és gyógyvizes helyek Magyarországon

  • szénsavas vagy savanyúvizek: Balaton-felvidék, a Balaton déli partja, Székesfehérvár és környéke, a Nyugat-Dunántúl. Balf és Bük, a Mátrában pedig Parádfürdő.
  • alkalikus vizek: Békéscsaba, Kiskunhalas, a szegedi Anna-forrás, Szolnok, Sikonda, Nagyatád, Kaposvár, Csokonyavisonta, Zalakaros,  Bükkszék (mivel a híres bükkszéki „Salvus víz” ként is tartalmaz, így abba a csoportba is tartozik) , a parádi Csevice, Mezőkövesd-Zsóri-fürdő.
  • kénes gyógyvizek: Harkány, Hévíz, Balf, Fonyód közelében Csisztapusztán, Bogács, Kéked, valamint Budapesten a Lukács és a Rudas-fürdő.
  • meszes jellegű vizek: a budapesti gyógyforrások nagy része, az esztergomi és a miskolctapolcai, a mohai Ágnes, és a parádi Szent István forrás.
  • keserűvizek találhatók Budapesten, Nagyigmándon, Tiszajenőn.
  • konyhasós vizek: Budapest, Debrecen, Sárvár, Igal, Hajdúszoboszló.
  • vasas-timsós jellegű gyógyforrások: Parád, (Clarissa-forrás), Erdőbénye, Moha Stefánia-forrás, Csopak.
  • jódos, brómos vizek: Hajdúszoboszló, Cegléd, Cserkeszőlő, Karcag, Tiszaföldvár, Túrkeve, Nagyszénás, Nógrád megyében Sóshartyán.
  • radioaktív jellegű források: Budapesten a Gellért-, és a Rudas-fürdő, Eger, Miskolctapolca, Hévízi-tó.

[undefined]

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top