nlc.hu
Egészség

Szexmentes párkapcsolat

5 ok, amiért abbahagyják a párok a szexelést

Mind közül a leggyakoribb ok a szexmentességre az, hogy a párkapcsolat során a szerelemből üzleti társulás lesz.

Az intimitás és szex sok pár számára nehéz és érzékeny téma, pedig ha megértjük, mi történik, milyen okokból áll le a szexualitás a párkacsolatban, máris egy lépést tettünk a megoldás felé. Barbara Greenberg klinikai szakpszichológus a praxisa során a következő okokkal találkozik a leggyakrabban a szexmentes párkapcsolatokban.

1. Félelem vs. kommunikáció

A szex egyik alapja a kommunikáció a hosszú távú kapcsolatban, ám a félelem sok esetben egyszerűen elhallgattatja a párokat. Félelem attól, hogy a másik már nem tart vonzónak, félelem attól, hogy megcsal, félelem attól, hogy le fog cserélni… Már nem is teszünk fel kérdéseket, mert félünk a válaszoktól, ám ez halálos ítélet lehet az intimitásra.

2. Szerelemből üzleti társulás

A párkapcsolat olykor átalakul, és már nem szerelmen, hanem üzleti alapokon nyugszik, amikor a hétköznapi anyagiak átveszik az uralmat a pár felett. Akkor szokott ez előfordulni a szakember szerint, amikor a párnak nincs elég pézne és megélhetési gondokkal küzdenek, vagy épp akkor, ha túl sok pénzük van és azon kell folyton dolgozniuk, hogy fenntartsák a gazdagok magas életszínvonalát.

Férfi és nő az ágyban

Gyakran szűnik meg a szex a párok között (Kép: Getty Images)

3. Kimerültség

Amikor szétszakadnak a párok a munka, gyereknevelés, mindennapi gondok között, akkor bizony az utolsó helyre kerülhet a szexualitás. Kinek van kedve szexelni, amikor este nyolckor hulla fáradtan dőlne legszívesebben az ágyba, de még a fején ugrálnak a gyerekei?

4. Elégedetlenség a testünkkel

A hosszú távú párkapcsolatban a változás is benne van, a testünk sem marad ugyanolyan 30 évig. Gyereket szülünk, öregszünk, nincs idő annyit edzeni… bármi is legyen az oka, a testtel való elégedetlenség könnyen felütheti a fejét az idő múlásával, és ha nem barátkozunk meg a saját testünkkel, az a szexualitás rovására mehet.

5. Unalom

A szakember szerint sok esetben semmilyen bonyolult, mély lelki ok nem áll a szex megszűnése mögött, csupán annyi, hogy megunták szexuálisan egymást a párok. Ha nem törekednek arra, hogy feldobják az együttléteket, akkor az évek során nem csoda, ha rutinná válik a szex, és a végén már nem annyira lelkesítő és vágykeltő az intimitás gondolata, ezért kiiktatják az életükből.

Gyerekvállalás:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top