nlc.hu
Egészség

A történelem legfelháborítóbb orvosi kezelései

Galvanikus fürdők, vibrátor hisztériára – Ezek a történelem legfelháborítóbb orvosi kezelései

Ami ma jó neked, holnap már halálos...

Nehéz lépést tartani az orvosi közösség által kiadott kezelési ajánlásokkal. Ami ma még jó neked, másnap már halálos, és kerülni kell. A köhögés gyógyítására függőséget okozó gyógyszereket, például heroint adtak a gyerekeknek, az áramütéses terápiát régóta használják az impotencia kezelésére, és a „csoda” diétás tablettákat úgy osztogatták, mint a cukrot. Az alábbiakban a történelem legmegrázóbb orvosi kezeléseit mutatjuk be.

Kokain – A csodaszer

Az 1880-as évek közepe táján a tudósoknak sikerült izolálniuk a kokalevél hatóanyagát, az Erythroxylon coca-t (később kokain). A gyógyszergyárak szerették ezt az új, gyorsan ható és viszonylag olcsó stimulánst. 1884-ben egy osztrák szemész, Carl Koller felfedezte, hogy néhány csepp kokainoldat, amelyet a páciens szaruhártyájára tesznek, helyi érzéstelenítőként hat. Mozdulatlanná tette a szemet, csillapította a fájdalmat, és kevesebb vérzést okozott a bemetszés helyén – így a szemműtét sokkal kevésbé volt kockázatos. A felfedezés híre elterjedt, és hamarosan kokaint használnak mind a szem-, mind az orrmellékműtétek során. A fogfájás, a depresszió, az arcüreggyulladás, a letargia, az alkoholizmus és az impotencia kezelésére szolgáló kokaint hamarosan tonikként, pasztillaként, porként árulták, sőt cigarettában is felhasználták.

A népszerű otthoni gyógymódok, mint például az Allen’s Cocaine Tablets, dobozonként mindössze 50 centért megvásárolhatók voltak, és a szénanáthától, huruttól, torokbántalmaktól, idegességtől, fejfájástól és álmatlanságtól kezdve mindenre is használták őket. Valójában a kokain mellékhatásai sokszor pont azokat a problémákat okozta, amelyeket gyógyítani próbáltak vele – alváshiányt, étkezési problémákat, depressziót és még hallucinációkat is. A vásárláshoz nem volt szükség orvosi vényre. Egyes államokban bárokban is árusították a kokaint, és köztudottan ez volt a hamarosan mindenütt elterjedt Coca-Cola üdítőital egyik kulcsfontosságú összetevője. 1902-re a becslések szerint csak az Egyesült Államokban 200 000 kokainfüggő volt. 1914-ben a Harrison Narcotic Act törvény megtiltotta a kokain előállítását, behozatalát és forgalmazását.

ópiát alpú köhögéscsillapító a gyerekeknek a 19. századból

History/Universal Images Group via Getty Images)

Vibrátor hisztériára

A 19. századi orvosoknak köszönhetjük a vibrátor bevezetését, amelyet először a hisztériaként ismert női „betegség” gyógymódjaként hirdettek. Úgy gondolták, hogy a hisztéria számos betegséget okozhat, beleértve a szorongást, az ingerlékenységet, a szexuális vágyat, az álmatlanságot, az ájulást és a puffadt gyomrot – így szinte minden nőnél jelentkeztek bizonyos tünetek. Az állapot gyökerei a „vándor méhekről” szóló ősi orvosi elméletekre nyúlnak vissza, ahol az elmozdult méh a nők egészségi állapotát befolyásolta. A kezelés? Egy „kismedencei masszázs”, amely „hisztériás rohamot” idéz elő – közismertebb nevén orgazmust. Ezt a munkát viktoriánus orvosok végezték, akik kézzel masszíroztak a nőket. Annak érdekében, hogy megkímélje az orvosokat ettől a munkától, Dr. Joseph Mortimer Granville megalkotott egy gőzmeghajtású, „elektromechanikus orvosi műszert”. A „Manipulátornak” becézett eszköz lehetővé tette a nők számára, hogy otthoni masszázst végezzenek, így meggyógyítsák „vándor méhüket”.

vibrátor orvosi kezelés heroin gyógyászat bizarr történelem

Forrás: Lioness

Fen-Phen – Csodatabletta a fogyáshoz

Bár az első fogyasztó tabletták az 1880-as évek végén kerültek a piacra, egyetlen másik tablettának sem volt olyan gyors népszerűsége, mint a Fen-Phennek az 1990-es években. Eredetileg két különálló gyógyszerként került forgalomba Fenfluramin és amfetamin Phentermine néven, amelyek önmagukban nagyrészt hatástalannak bizonyultak. Az 1970-es évek végén azonban a két terméket Dr. Michael Weintraub egyesítette, hogy létrehozza a Fen-Phen néven ismert fogyitablettát. Weintraub egyetlen vizsgálatot végzett 121 beteg bevonásával négy éven keresztül. A betegek, akiknek kétharmada nő volt, átlagosan 30 kilót fogytak, látszólag mellékhatások nélkül – Weintraub vizsgálata azonban nem figyelte a betegek szívét. Az új csodaszer 1992-ben került először piacra, és az emberek nem tudtak betelni vele. Hamarosan mintegy 6 millió amerikai használta. Aztán 1996 áprilisában az FDA is beleegyezett a gyógyszer jóváhagyásába, egy éves próbaidőig. Szinte azonnal özönlöttek a súlyos mellékhatásokról szóló jelentések. Júliusban a Mayo Clinic azt közölte, hogy 24, Fen-Phent szedő nőnél súlyos szívbillentyű-rendellenességek alakultak ki. Több száz további esetről számoltak be később, és 1997 szeptemberére az FDA hivatalosan is megszüntette a gyógyszert. 1999-ben a gyártó, az American Home Products Corporation beleegyezett, hogy 3,75 milliárd dolláros kártérítést fizet azoknak, akik egészségkárosodást szenvedtek a tabletta miatt. A forgalomból való kivonást követő években több mint 50.000 pert indítottak, és a betegek továbbra is nyújthatnak be kárigényt.

Sokkkezelés – az impotencia gyógymódja

Az elnyomó viktoriánusok a férfiak „erkölcsi gyengeségének” tartották a nemi szervek működési zavarát, azt hitték, hogy az impotenciát vagy a túlzott szex vagy az önkielégítés okozza. Ahogy Samuel W. Gross sebész megjegyezte, „a maszturbáció, a gonorrhoea, a szexuális túlzások és a nemi szervek állandó izgalma kielégülés nélkül” impotenciához vezet. Egyes orvosok „galvanikus fürdőket” vagy elektródákkal töltött fürdőkádakat rendeltek el, amelyeknek mindössze hat alkalom alatt kellett helyreállítaniuk a szexuális vágyat. Mások még inkább lokalizált megközelítést alkalmaztak, és árammal ellátott rudakat a férfiak húgycsövébe helyezték. A kezelés öt-nyolc percig tartott, és hetente egyszer vagy kétszer ismételték. Az 1800-as évek végén már megjelentek az „elektromos övek” hirdetései, amelyek a „gyenge férfiakat” célozták meg. Azt állították, hogy gyógyítják a vesefájdalmakat, az ülőideg-problémákat, a hátfájást, a fejfájást és az idegi kimerültséget, de a mögöttes üzenet az volt, hogy meg tudják gyógyítani a férfiak szexuális problémáit.

elektrosokk készülék

Fotó: Philippe Clement/Arterra/Universal Images Group via Getty Images

(via)

Még több bizarr

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top