Ember legyen a talpán, aki képes kiigazodni a divatosabbnál divatosabb étrendek és táplálkozási tanácsok sokaságán. Ismét bebizonyosodott, hogy az egyik legegészségesebb étrend a mediterrán diéta. Észrevétlenül tünteti el a zsírpárnáinkat, arról nem is beszélve, hogy a háziorvosunk is nagyot fog nézni a tökéletes vérképünk láttán!
Mindennek a kulcsa a jó minőségű, eredetmegjelöléssel ellátott olívaolajban rejlik! Ebből nem árt beszereznünk elsőosztályú terméket. Az extra szűz lényege, hogy hidegen préselik a fáról 24 órán belül leszedett olívabogyókat, és azokat semmilyen vegyi eljárásnak nem vetik alá, az olaj savtartalma pedig nem haladja meg a 0,8 százalékot.
Mediterrán diéta
1. A telítetlen zsírsavak és a fehérjebevitel szintén szerves része az étrendnek. Ezeknek fedezésére heti egyszer halat, másik alkalommal pedig szárnyasokat követel meg a mediterrán étkezés.
2. A vörös húsokat alapvetően kerüli, de havi 1-2 alkalommal fogyaszthatunk belőlük, ha nagyon megkívánnánk mondjuk egy szaftos marhahúst.
3. Kisebb mennyiségben jöhetnek magok, csírák, a diófélék.
4. Mivel az olasz gasztronómiából inspirálódik a mediterrán étrend, így a pasta, azaz a tésztafélék is nyugodt szívvel beépíthetők a mindennapok ételei közé, de legyünk tekintettel arra, hogy teljes kiőrlésű durumbúzából készült terméket vásároljunk.
5. Kevés tejtermék, sovány sajtok is zöld utat kapnak, illetve a heti maximum négy tojás elfogyasztása és némi vörösbor szintén engedélyezett a diétában.
Akik naponta több mint fél evőkanál olívaolajt fogyasztanak, kisebb valószínűséggel halnak meg ún. népbetegségekben azokhoz képest, akik kevesebbet fogyasztanak ebből az egészséges zsírból – olvasható a Journal of the American College of Cardiology szakfolyóiratban megjelent friss tanulmányban.
A kutatók amerikai adatbázisból dolgoztak, több mint 90 ezer olyan ember adatait elemezték, akik a vizsgálat 1990-es kezdetekor egészségesek voltak, azaz nem szenvedtek sem szív-, sem rákbetegségtől. Ezeket az embereket 28 éven keresztül követték. Négyévente megkérdezték tőlük, milyen gyakran fogyasztottak bizonyos élelmiszereket, köztük olyanokat, mint például a margarin, a vaj, a majonéz, a tejzsír és az olívaolaj. Akik naponta több mint 1/2 evőkanálnyit fogyasztottak, azoknál 19 százalékkal kisebb volt a szívbetegségben, 17 százalékkal kisebb a rákban, 29 százalékkal kisebb a neurodegeneratív betegségben, és 18 százalékkal kisebb a tüdőbetegségben való elhalálozás kockázata, azokhoz képest, akik soha nem fogyasztottak olívaolajat.
A kutatók statisztikai modelleket is kidolgoztak annak szimulálására, hogy mi történne, ha valaki 3/4 evőkanál margarint, vajat, majonézt vagy más növényi olajokat olívaolajra cserélne. Ez a váltás csökkentette az összes okból bekövetkező halálozás esélyét. Az olívaolajnak más növényi olajokkal, például repce-, kukorica-, sáfrány- és szójaolajjal való helyettesítése nem járt ugyanezzel a hatással – mutatta ki a tanulmány.
Az olívaolaj gazdag egészséges antioxidánsokban, polifenolokban és vitaminokban, és jó forrása a szívbarát, egyszeresen telítetlen zsírsavaknak. „Feltételezhető, hogy az olívaolaj gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságaival kapcsolatos mechanizmusok szerepet játszhattak ezekben az eredményekben” – mondta Marta Guasch-Ferre, a Harvard T. H. Chan School of Public Health táplálkozástudományi részlegének kutatója.
Az extra szűz olívaolaj antimikrobiális tulajdonságokkal is rendelkezik. A Helicobacter pylori kialakulása ellen is védelmet nyújt, ami köztudott, hogy gyomorfekélyt okoz.
Ha kipróbálnád a mediterrán étrendet, íme néhány isteni finom, extra szűz olívaolajjal készült recept, a legvégén egy kis „ráadás bűnözéssel”:
Füstös padlizsánkrém
Füstös padlizsánkrém:
Hozzávalók:
- 2 db padlizsán
- 2 evőkanál mustár
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 mokkáskanál tabasco chipotle szósz
- só
- bors
- 1 dl extra szűz olívaolaj
- 1 evőkanál füstölt paprika
- 1 evőkanál citromlé
- 1 evőkanál balzsamecet
Elkészítése:
- A padlizsánt sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, késsel megszurkáljuk.
- 190 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 45 percig sütjük, majd emeljük a hőmérsékletet 220 fokra, és további 15 percig sütjük még.
- Ha egy kicsit kihűlt, lehúzzuk a héját, belerakjuk egy tálba, majd fakanállal alaposan összenyomkodjuk.
- Hozzáadjuk a mustárt, az apróra vágott fokhagymát, a Tabasco Chipotle szószt, majd sózzuk, borsozzuk.
- Belekeverjük az olívaolajat, megszórjuk fűszerpaprikával, majd a citromlével és a balzsamecettel lágyítjuk az ízeket, végül még egyet keverünk rajta. Tortilla chipsszel kínáljuk.
Házi olajbogyó saláta
Házi olajbogyó saláta:
Hozzávalók:
- 1 bögre zöld olajbogyó
- 1 bögre fekete olajbogyó
- 0.5 bögre pimento paprika
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db szardellafilé
- 1 evőkanál kapribogyó
- 0.5 bögre petrezselyem
- 1 teáskanál friss oregánó
- 0.5 teáskanál frissen őrölt bors
- 0.5 bögre extra szűz olívaolaj
- 0.5 bögre paprika
Elkészítése:
- Az olajbogyókat durvára, a paprikát finomra aprítjuk. A fokhagymát összezúzzuk, a szardellafilét feldaraboljuk. A kapribogyót leöblítjük. A petrezselymet és az oregánót finomra vágjuk.
- Az összes hozzávalót alaposan összeforgatjuk egy tálban, majd letakarjuk, és állni hagyjuk legalább 1 órán át, hogy az ízek összeérjenek.
Mediterrán csirkemell
Mediterrán csirkemell:
Hozzávalók:
- 1 kg csirkemellfilé
- 3 evőkanál olasz fűszerkeverék (só, bors, hagymapor, fokhagymapor, oregánó, bazsalikom, rozmaring)
- 5 db paradicsom
- 30 dkg mozzarella
- 1 db cukkini
- 5 dkg feta sajt
- 1/2 marék olívabogyó
- 1 marék színes koktél paradicsom
- 10 db friss bazsalikomlevél
- 5 evőkanál extra szűz olívaolaj
- Füstös padlizsánkrém
Elkészítése:
- A csirkemelleket ujjnyi vastag szeletekre vágva, néhány órára bepácoljuk egy kis olívaolajjal, és a saját készítésű, olaszos fűszerkeverékkel.
Egy kevés olívaolajon, hirtelen sütve megpirítjuk a csirkemellszeleteket, és egy nagy jénaiban egymás mellé fektetjük őket. - A paradicsomot, cukkinit és mozzarellát felszeleteljük, és sorban rétegezve a csirkemellre rendezzük őket, majd megszórjuk a félbevágott olívabogyókkal.
- 200 fokon kb. 20-30 percig sütjük, majd a sütőből kivéve megszórjuk friss bazsalikomlevéllel, félbevágott színes koktélparadicsommal és morzsolt feta sajttal.
Mediterrán koktél:
Mediterrán koktél:
Hozzávalók:
- 60 ml gin
- 15 ml narancslikőr
- 30 ml citromlé
- 1/2 teáskanál vanília paszta
- 15 ml cukorszirup
- 1 tojásfehérje
- 15 ml extra szűz olívaolaj
- jég
Elkészítése:
- 3 db jégkockával rázzuk az egészet össze egy shakerben egészen addig, amíg a jég majdnem teljesen feloldódik.
- Öntsük koktélpohárba és azonnal tálaljuk.
További mediterrándiéta-receptek: