nlc.hu
Egészség

Tányér visszahívása az Auchanban

Ha ezt a tányért vetted meg az Auchanban, gyorsan vidd vissza, megmérgezheti az ételt!

Melamint szivárogtathat az ételtbe a termék.

Citromos mintájú, 28 centiméteres átmérőjű tányért vont vissza a Nébih az Auchan polcairól. Erről van szó:

Auchan melamin tányér

Forrás: Auchan

Ha valaki vett belőle mostanában, az sürgősen vigye vissza, de semmiképpen se használja, a tányérból ugyanis melamin szivároghat. A melaminról ezt írja a hatóság:

A főként műanyag- és műtrágyagyártáshoz használt, magas nitrogén tartalmú vegyületet korábban több esetben is a látszólagos fehérjetartalom növelésére (hamisításra) használták. 2007 tavaszán az USA-ban, Kínából származó melamin tartalmú növényi fehérjekoncentrátumokat (búzaglutént, rizsfehérje koncentrátumot) tartalmazó állateledel okozta kedvtelésből tartott állatok (kutya, macska) elhullását. 2008 szeptemberében Kínában tej, tejpor, csecsemőtápszer tételeket kellett kivonni a forgalomból, mivel fogyasztásuk vesekövet, és több esetben halált okozott csecsemőknél. Az Európai Unió által élelmiszerekre meghatározott melamin határérték 2,5 mg/kg, porított anyatej-helyettesítő és anyatej-kiegészítő tápszerekben a maximálisan megengedett szint 1,0 mg/kg. A tolerálható napi melamin bevitel (TDI) 0,2 mg/ttkg/nap. A melamin élelmiszerekkel érintkező (mű)anyagokból is kioldódhat, ennek maximálisan megengedhető mértékét Uniós rendelet szabályozza.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top