nlc.hu
Egészség

Már 4 éves az SMA-beteg Zente

Zente már 4 éves: úszik, szerelmes és elfoglalt óvodás az SMA-s kisfiú

A gerincvelői izomsorvadással született Zente hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, de még komoly beavatkozások várnak rá.
Zente, az SMA-beteg kisfiú

Az egykor ülni is alig tudó SMA-beteg kisfiú, Zente ma már önállóan lépked, és mára elfoglalt óvodássá cseperedett. Nem csak a gyógytornán van állandó mozgásban, édesanyja szerint rohamosan fejlődik, napról napra meglepi a szüleit és fejlesztőit valamilyen új készséggel – számolt be a Fókusz.

Zente már 4 éves, de hosszú út és emberfeletti küzdelem vezetett idáig. A kisfiú már minden játékban részt vesz az óvodában, ahol lábsínt visel, a kis kerekesszékével közlekedik, vagy az óvónőkkel sétál kézen fogva. És ahogy a többi óvodás kisfiú, ő is szerelmes.

Bár a gerincvelői izomsorvadással járó betegség szövődményeit, a lassú bénulást ugyan megállította a 700 millió forintos gyógyszer, Zente szervezetének még utol kell érnie magát. Viszont már van megfelelő izomtónusa, megváltozott a testalkata, ami nagyon biztató. Hetente háromszor jár uszodába, és a vízben már lepipálja az egészséges kortársait.

Zentére azonban még további komoly beavatkozások várnak. Az SMA egyik velejárója, a gerincferdülés miatt a jövőben meg kell majd műteni. Egyelőre még a szakemberek is gondolkodnak, hogy mi lenne a legjobb, és mikor kellene elvégezni az operációt. Ráadásul nem egyetlen műtétről van szó, hanem a fejlődése végéig, 18-20 éves koráig akár 10-15 beavatkozásra is szükség lehet.

(Kiemelt kép: Facebook/Zente SMA 1 Tiny Hero – Stronger than SMA)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top