nlc.hu
Egészség

TAJ-kártyával a magánellátásban?

Azt szeretnék, ha a magánrendelőkben is elfogadnák a TAJ-kártyákat

Azt kezdeményezi a Primus Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesülete, hogy az állami és a magánegészségügy ne váljon szét élesen, legalábbis pénzügyileg.
orvos

Szálljon be a társadalombiztosítás a magánegészségügyi ellátásba, és a magánrendelőkben is fogadják el a TAJ-kártyákat! – ezt szeretné elérni a magánszolgáltatókat tömörítő Primus Egyesület. A szervezet nemrég egy többpontos javaslatcsomagot állított össze, ennek egyik része, hogy bevezetnék az úgynevezett szektorsemleges finanszírozást.

Mint az RTL Híradó riportjából kiderül, ennek az a lényege, hogy a magánklinikák államilag finanszírozott betegellátást is biztostanának. A társadalombiztosító ugyanazt az összeget térítené a magánszolgáltatónak, amit az államinak, és ha a magán többe kerül, akkor a beteg csak a különbözetet fizetné. 

Lancz Róbert, a Primus Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesületének az elnöke szerint így az állam költségei csökkennének, a betegellátás hatékonysága viszont nőne ott, ahol kevés például az orvos. “Véges a kapacitás. Nem is feltétlenül Budapesten és a nagyvárosi környezetben, hanem inkább a kisebb településeken kritikus. És a javaslatunkban is azt fogalmaztuk meg, hogy ezeken a településeken működjünk szorosabban együtt, illetve azokon a szakterületeken, ahol eleve már a szakterületen belül kevés a szakember” – hangsúlyozta.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke szűkszavúan reagált erre a javaslatra. “A Magyar Orvosi Kamara abban érdekelt, hogy a közszolgáltatások és a magánszolgáltatások viszonya rendezett legyen. Ezt nem lehet egy felvetés kapcsán igen-nemmel eldönteni. Erről részletes érdemi, szakmai és társadalmi vitát kell folytatni” – nyilatkozta Kincses Gyula.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Olvass még a magyar egészségügyről az nlc-n!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top