nlc.hu
Egészség

Nem kötelező a nyári táborokban anafilaxiás sokk elleni gyógyszereket tartani

Nem kötelező a nyári táborokban anafilaxiás sokk elleni gyógyszereket tartani

Nincs arról előírás, hogy a nyári táborok szervezőinek kell-e gondoskodniuk az anafilaxiás sokk ellen beadható készítményekről – derül ki a Népszava cikkéből.

Érthető, ha sok szülőt megriaszt a hír, hiszen az év elején egy hétéves kisfiú halt bele abba, hogy nem volt kéznél az életmentő szer, májusban pedig egy óvodában sikerült elkerülni a tragédiát azzal, hogy ott meg éppen kéznél volt az az adrenalin tartalmú készítmény, amit az ilyen esetekre fejlesztettek ki.

Epipen adrenalin-injekciók

EpiPen (Fotó: SHERRY YATES YOUNG/SCIENCE PHOTO / SYO / Science Photo Library via AFP)

A Belügyminisztérium arról tájékoztatta a lapot, hogy az iskola-egészségügyi ellátásról szóló rendeletben szerepelnek azok a gyógyszerek, amiknek ott kell lenniük egy iskolaorvosi rendelőben, ám ebben az adrenalin, illetve antihisztamin tartalmú készítmények nem a minimálisan előírt, hanem csak az ajánlott kategóriába lettek besorolva. 

Nemrég pedig arról írtunk a témával kapcsolatban, hogy akkora volt a kereslet a súlyos allergiás reakciók kezelésére szolgáló EpiPen-injekcióra, hogy hiánycikké vált Székesfehérváron. Mint kiderült, a gyermekeknek való változathoz képtelenség hozzájutni a város gyógyszertáraiban.

(Hvg)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top