nlc.hu
Egészség

Koronavírus: jön az őszi járványhullám

Rusvai Miklós szerint ősztől újabb járványhullám jöhet

Akik korábban beoltották magukat, jóval könnyebben vészelik át a jelenlegi covid-variánsok okozta megbetegedéseket.
koronavírus

Újabb koronavírus-járványhullám várható ősszel a szakemberek szerint – számolt be a Tények. Már most is sokan betegek, a jelenlegi variáns, az omikron variáns egyik mutációja fertőzőbb, mint a korábbiak voltak. Viszont enyhébb megbetegedést okoz, az oltottak megfázásszerű tünetekkel vészelik át.

A vírus most kihasználja azt a lehetőséget, hogy a világ kinyitott” – mondta el Rusvai Miklós a coviddal kapcsolatban, ami a virológus szerint az elmúlt nyarakhoz képest nem tűnt el, hanem jelen maradt és fertőzőképesebb, mint a korábbi változatok. “Egy még fertőzőképesebb változat jött létre, tehát az omikronnak ez BA, 4-es BA, 5-ös változata, ami most kering, ez még fertőzőképesebb, mint a korábbi változatok” – figyelmeztetett a szakember. 

“Nálunk és Szlovákiában, Horvátországban, Szerbiában, Lengyelországban talán most tetőzik. Én ebben bízom. És utána levonul majd” – tette hozzá Rusvai, aki szerint augusztusra már csökkenni fog a fertőzöttek száma, ősztől viszont újabb hullámot prognosztizál a virológus.

Ősszel, az iskolakezdés után, amikor az emberek visszatérnek a munkahelyekre a szabadságból, és beköszönt a hűvös, nyirkos idő, akkor majd vélhetőleg egy újabb járványhullám indul meg” – vetítette előre a szakember.

Kiemelt kép: illusztráció, MTI/Rosta Tibor

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top