nlc.hu
Életmód

Egy rágó fog megvédeni minket a koronavírustól?

Egy rágó lehet a megoldás a koronavírus ellen?

A kutatók állítólag kifejlesztettek egy olyan kísérleti rágógumit, amely képes a SARS-CoV-2 részecskéit a nyálba zárni, és így megfékezni a vírus terjedését.

A Pennsylvaniai Egyetem Fogorvosi Karának kutatói egy olyan speciális rágógumitípuson dolgoztak, amely a SARS-CoV-2 vírus átvitelét és fertőzését hivatott minimalizálni.

Rágózó fiú

Egy rágó is megvédhet minket a koronavírus ellen?
Fotó: Pexels

A Biomaterials Journal című szakfolyóiratban nemrég megjelent tanulmány szerint a kísérleti rágógumi a sejtek felszínén található ACE2 fehérje másolatát tartalmazza, amelyet a koronavírus a sejtekbe való betöréshez és a fertőzéshez használ. A kutatók kémcsőkísérletek révén arra jutottak, hogy a Delta vagy Omicron változatú vírusrészecskék a rágógumiban lévő ACE2 “receptorokhoz” kapcsolódtak, aminek hatására a nyálban a vírusterhelés kimutathatatlan szintre csökkent.

Mielőtt túlságosan fellelkesülnénk, fontos tudni, hogy a kísérleti rágógumi még nem esett még át klinikai vizsgálatokon. Ezek azonban már tervben vannak: a COVID-19 pácienseknek a tervek szerint négy napon keresztül naponta négy ACE2 rágógumi tablettát kell rágniuk.

A kutatók biztosak abban, hogy a kísérleti rágógumi valódi segítségnek bizonyulhat (ha az eredmények is azt mutatják) a folyamatban lévő járvány elleni küzdelemben. Az amerikaiak körülbelül negyede rágózik hetente legalább 2-3 alkalommal, és mások rövidesen a tabletták vagy injekciók alternatívájaként fordulnának a rágógumihoz.

Bár mostanában másról szólnak a szalagcímek, ne feledd el a védekezést, a koronavírus ma is jelen van: ha lehet, hordj maszkot beltéren.

(Oddity Central)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top