nlc.hu
Egészség

Alacsony vérnyomás, mint betegségek tünete

Alacsony vérnyomás: ezeket a betegségeket jelezheti

Az alacsony vérnyomásról kevesebb szó esik, mint a magas vérnyomásról, pedig azon túl, hogy mindkettőnek megvannak a maga veszélyei, az alacsony vérnyomás egyes betegségek tüneteként is jelentkezhet.
nő vérnyomást mér

A legtöbbször akkor kezdünk el aggódni, amikor magas a vérnyomásunk, miközben az alacsony vérnyomás is lehet betegségekre figyelmeztető jel.

Mitől lehet alacsony a vérnyomás?

Az alacsony vérnyomás, azaz a hipotónia, hipotenzió a tartósan 100/60 Hgmm alatti vérnyomásértéket jelöli. Amikor vérnyomást mérünk, akkor valójában a szívünk által 1 perc alatt kipumpált vér mennyiségét, az erekben keringő vér mennyiségét és az erek befogadóképességét mérjük – ezek azok, amik befolyásolják a vérnyomás értéket.

Az ugyan tény, hogy a magas vérnyomás nagyobb kockázatot jelenthet, de az alacsony vérnyomásnak is megvannak a maga hátulütői, amellett, hogy betegségeket is jelezhet. Akinek alacsony a vérnyomása, az fáradékonyabb, aluszékonyabb lehet, hajlamosabb lehet az ájulásra, szédülésre. Ezek a kellemetlen tünetek meg tudják nehezíteni a mindennapokat, de néhány egyszerű praktikával könnyen meg lehet emelni a vérnyomást, így nem szoktunk nagy jelentőséget tulajdonítani az alacsony értékeknek.

Akkor is mérhetünk alacsony vérnyomást, ha kiszáradtunk: amikor dehidratálódik a szervezetünk, akkor a vér térfogata csökken, kevesebb kering az ereinkben. Nagy melegben azonban nemcsak dehidratáció miatt eshet le a vérnyomásunk: ilyenkor az erek kitágulnak, és ennek következtében is lehet alacsony a vérnyomásunk.

Az anafilaxiás sokk egyik tünete is lehet az alacsony vérnyomás – igaz, ebben az esetben már több minden utal a súlyos allergiás reakcióra. Bizonyos esetekben azonban az alacsony vérnyomás tartósan jelen lévő betegségek tüneteként jelentkezik, amiket mindenképpen kezelni kell.

Betegségek, amiket alacsony vérnyomás jelez

De milyen betegségek állhatnak a tartósan alacsony vérnyomás mögött? Az egyik legkomolyabb a szívprobléma: a szívbillentyű rendellenessége és szívritmuszavar következtében is kialakulhat. Ezek mellett alacsony vérnyomást okozhat a szívizom károsodása és a tüdőembólia is.

Hormonális okokra is felhívhatja a figyelmet az alacsony vérnyomás, ezért, ha tartósan alacsony a vérnyomásod, pajzsmirigy-kivizsgálásra is érdemes elmenni. Parkinson-kórt és Addinson-kórt is jelölhet – utóbbi egy súlyos hasmenéssel, fokozott izzadással járó betegség, ami komoly dehidratációt okozhat. Mindezek mellett a kezeletlen cukorbetegség is okozhat alacsony vérnyomást, ezért jó, ha vérvizsgálatot is kérsz, amiből kiderülhet egy esetleges inzulinrezisztencia.

Mit lehet tenni alacsony vérnyomás ellen?

Az biztos, hogy a bőséges folyadékbevitel, a hirtelen felállás, a megerőltető testmozgás, és a forró zuhany kerülésével, valamint az alkoholfogyasztás mérséklésével csak jót tehetsz a szervezetednek.

Jó, ha elmész egy kardiológiai és pajzsmirigy kivizsgálásra, valamint, ha szedsz, akkor a gyógyszereidről is konzultálsz az orvosoddal. Az antidepresszánsok, a vízhajtók, és az értágító hatással rendelkező gyógyszerek mellékhatása is lehet az alacsony vérnyomás, így, amennyiben gyógyszer mellékhatása, a lecserélésével megoldódhat a probléma.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top