nlc.hu
Egészség

Stroke, infarktus, függőség: 30 éves Demi Lovato

Három stroke, infarktus, mentális betegségek – Sok mindent túlélt a ma 30 éves Demi Lovato

Gyerekszínészként kezdte a pályafutását Demi Lovato, aki az egyik legtehetségesebb és legjobb énekhangú előadó most a zeneiparban a kritikusok szerint.

Bár nálunk főleg zenéjét ismerik, az Egyesült Államokban Disney tinifilmek sztárjaként kezdte a ma 30 éves Demi Lovato. Ő is abba a popbizniszes mókuskerékbe került bele már kislányként, mint a kilencvenes évek legnagyobb sztárjai, Justin Timberlake, Britney Spears vagy kortársai, Miley Cyrus, Selena Gomez és Ariana Grande.

És sajnos őt is utolérte az, ami sokukat, akik ilyen korán kezdték a szakmát: addikció, kiégés, túlfeszített élet és mentális betegségek. Demi Lovatóról, bár még csak 30 éves, már két dokumentumfilm is készült, a 2017-es Demi Lovato: Simply Complicated és a 2021-es Demi Lovato: Dancing with the Devil, amiben kendőzetlenül mesél halálközeli élményéről is.

A ma már főleg énekesnőként tevékenykedő előadóművész születésnapja alkalmából 10 érdekességet hozunk róla.

1. Születési neve Demetria Devonne Lovato, mexikói, portugál és ír vér is csörgedezik ereiben. Édesapja mentális betegségekkel küzdött, szülei kétéves korában elváltak. Demi sokáig nem is beszélt apjával, akire mint erőszakos, abuzív személyiségre emlékszik vissza. „Tudom, hogy jó ember akart lenni, örült annak, hogy a mostohaapám képes engem szeretetben felnevelni. Jó ember akart lenni, de nem tudott.” Patrick Martin Lovato 2013-ban hunyt el daganatos betegségben.

Demi Lovato

Demi Lovato 2008-ban, Jonas Brothers film bemutatóján, New York-ban (Fotó: Janette Pellegrini/WireImage)

Demi már 7 évesen zongorázott, 10 évesen pedig gitározott. Édesanyja ének- és drámaórákra, gyerek-szépségversenyekre járatta. A Barney és barátaiban debütált mint színésznő, de volt kisebb szerepe A szökésben is. A suliban sokat cikizték, ezért édesanyja egy idő után kivette, és magántanuló lett, de sikeresen leérettségizett.

2. Bár Demi a Sorry Not Sorry, a Skyscraper és a Sober című dalokkal lett ismert, nem sokan tudják, hogy első single-je a This Is Me volt Joe Jonasszal, ami a Rocksuli betétdala volt. Itt meg is hallgathatjátok a lemezről a Moves Me című dalt, amit a 13 éves Demi ad elő:

3. Demi legnagyobb példaképei Christina Aguilera és Kelly Clarkson. Mellettük még Whitney Houstont és Aretha Franklint is említeni szokta, amikor arról kérdezik, kik befolyásolták karriejét. Bár sokan csak az egyik pophercegnőként gondolnak rá, a kritikusok szerint Deminek napjaink egyik legcsodásabb és legváltozatosabb énekhangja van. Nem véletlen, hogy 2020-ban ő énekelhette az amerikai himnuszt a Super Bowlon. Az előadását óriási ováció követte, a kritikusok szerint pedig minden egyes hangot tökéletesen és erőlködés nélkül ki tudott énekelni úgy, hogy egy kicsit hozzá is adott a saját stílusából.

4. Demi 18 évesen vette meg első saját házát Los Angelesben, de sokáig mégsem ott, hanem egy józan házban lakott (erre később még visszatérünk). Hobbija a brazil jiu-jitsu, amiben 2019-ben megszerezte a kék övet.

5. Demi szerelmi élete elég változatos volt: 2009-ben Miley Cyrus testvérével, Trace Cyrusszal járt, 2010-ben pedig egy rövid ideig Joe Jonasszal. Ezt követően talált rá az első, nagy szerelem a színész Wilmer Valderrama személyében, akivel hat éven át, 2016-ig alkottak egy párt. Legutóbb egy rövid eljegyzésről lehetett hallani, 2020-ban pár hónap együttjárás után kérte meg a kezét Max Ehrich színész, akivel elég hamar le is fújták a dolgot, Demi pedig azt mondta egy videóban: nagyot csalódott. Hogy pontosan mi történt, azt nem lehet tudni. Ami szexuális irányultságát illeti Demi queernek tartja magát, 2021-ben azt nyilatkozta, hogy végre megélheti szexualitását és túl queernek érzi magát ahhoz, hogy mostanában férfival randizzon. 2021-ben nembinárisként lépett elő, de nemrég ezt visszavonta, és újra nőként definiálja magát.

Demi Lovato
Megnézem
Összes kép (4)

6. Demi kiskora óta mentális problémákkal küzdött, egy pszichiáter később bipoláris zavart diagnosztizált nála. Már 18 évesen rehabon volt, és bulimiával is kezelték. Az énekesnő nyíltan beszélt arról, hogy volt idő, amikor falcolt, bántotta magát. Demi szószólója a mentális egészségnek és rendszeresen támogat különböző szervezeteket, hogy minél többen hozzájussanak a mentális betegségekkel kapcsolatos információkhoz. Olyannyira komolyan veszi a tabumentesítést, hogy egy 2015-ös VMA-n hallható volt, ahogy fellépése előtt a színfalak mögött azt mantrázza a mikrofonba: Elég vagyok, elég vagyok! – ezután elindította a #confident-et Instagramon, amivel arra biztatta az embereket, hogy természetes valójukban posztoljanak magukról képeket, filter és minden máz nélkül.

7. Demi dokumentumfilmjében elmondta, hogy 15 évesen megerőszakolták. Az elkövető az egyik Disney-s szereplőtársa volt, akivel kénytelen volt a borzalom után is együtt dolgozni. Demi azt mondta, a nemi erőszakot jelentette a tévénél egy felettesnek, de az nem tett semmit. Demi 2018-ban újra nemi erőszak áldozata lett, amikor annyira ki volt ütve kábítószerektől, hogy dílere ezt kihasználta, majd magára hagyta, miközben haldoklott. 

Demi Lovato

Demi Lovato egy Los Angeles-i rendezvényen 2022-ben (Fotó: Amy Sussman/Getty Images for KLUTCH Sports Group)

8. Az említett, 2018-as nemi erőszak azon az estén történt, amikor az énekesnő túladagolta magát. Demi a dokumentumfilmben az oda vezető útról azt mondta, hogy bár addigra hat éve józan volt, maga az élete toxikusan alakult, boldogtalan volt. Korábbi kokain, Xanax- és alkoholfogyasztása miatt a csapat, amellyel dolgozott, folyamatosan monitorozta minden lépését, még azt is, mit eszik, kikkel beszélhet, kikkel nem. Demi bevallja, hogy annak ellenére, hogy ez időben csupa olyan interjút adott, amiben azt mondta, élete nem is lehetne jobb és minden rendben van, nagyon nem volt rendben.

A sok tiltás és elnyomás hatására újra bulimiás lett, és már komolyabb kábítószerekkel kezdett próbálkozni titokban, mint a crack és a heroin, amiktől hamar függővé is vált. Demit 2018 júliusában szállították kórházba ópiáttúladagolással. Fentanilt és Oxycontint fogyasztott. Az énekesnő majdnem meghalt: több sztrókot kapott, amitől maradandó károsodást is szenvedett az agya, infarktusa volt, több szerve leállt. Két hétig volt kórházban, majd sokáig rehabilitáción. Minderről nagyon nyíltan beszélt a dokumentumfilmben, ahol lehetőséget adott édesanyjának és testvéreinek, hogy ők is elmondják, mennyire nehezen viselték ezt az időszakot.

Demi Lovato

Demi Lovato Jimmy Kimmel showműsorába érkezik (Fotó: RB/Bauer-Griffin/GC Images)

9. Demi nemcsak énekes, de dalait is ő maga írja. A Sober című számmal mondta el dalban fenti megpróbáltatásait is. Legújabb dala, a 29 sokak szerint a Walderramával való kapcsolatáról szól, és arról, hogy mennyivel idősebb volt akkoriban a férfi nála. Amikor erről kérdezték, Demi nem mondott konkrétumot, csak azt, hogy szerinte a dalszöveg magáért beszél.

10. Annak ellenére, hogy majdnem belehalt a függőségébe, Demi nem tudta rögtön letenni a drogokat. A túladagolása után egyszer még visszaesett, és a filmben elmondja, hogy füvet és alkoholt még mindig fogyaszt. Azt állítja, a leszokás és gyógyulás nem mindenkinél működik ugyanúgy, nem mindenkinek megy a teljes absztinencia, és ő már ennyivel egészséges, és jól van, bár állításával nem minden szakember ért egyet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top