nlc.hu
Egészség

Babák az idősotthonban

Babákat alkalmaznak terápiás célokra egy japán idősotthonban

A gyerekek jelenléte nagyon jó hatással van az idősotthon lakóira.
Unokáját a magasba emeli a nagypapa

Fontos feladatra keresnek babákat egy dél-japán idősotthonba: a szépkorú lakókat kellene felvidítaniuk. Az intézmény vezetője, Gondo Kimie szerint a 120 idős lakójának jót tenne, ha időről időre csecsemők és kisgyerekek társaságában lehetnének – írja a 24.hu.

Az igazgató korábban azt tapasztalta, hogy amikor valakihez unokák, dédunokák érkeznek az otthonba, az nemcsak a nagyszülőt, hanem a többi lakót is felvidította. Még azok is érdeklődve figyelték a csöppségeket, akik általában nem beszélnek és nem mosolyognak sokat. Ezért 2021-ben bevezették a babaprogramot.

Az otthonba négy év alatti gyerekeket keresnek, a szülőkkel pedig szerződést íratnak alá, hogy a gyerek csak akkor „dolgozhat”, ha van kedve hozzá, és bármikor szünetet lehet tartani.

A babáknak nincs igazán meghatározott feladatuk, hiszen puszta jelenlétük is nagyon pozitív hatással van az idősekre. Általában csak tesznek egy sétát a szüleik kíséretében. Eddig 30 babával sikerült megállapodnia az idősotthonnak, az intézmény pelenkával és babatápszerrel fizet a gyerekek szolgálataiért.

Hasonló kezdeményezés Magyarországon is működik: videóriportban mutattuk be, hogy az UNOKA projekt idősotthonokba szervezett baba-mama foglalkozásain generációk kapcsolódnak össze.

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Unsplash/Johnny Cohen)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top