nlc.hu
Egészség

A jódhiány tünetei

Ezzel üzeni meg a tested, hogy nem fogyasztasz elég jódot

A jódot mindenképp kívülről kell bevinni a szervezetbe, ugyanis magától nem képes előállítani.

A jód olyan nyomelem, mely feltétlenül szükséges a normál sejtműködéshez, illetve a pajzsmirigy tiroxin hormonjainak termelődéséhez, a várandósság alatt a magzat egészséges fejlődéséhez, majd gyermekkorban az agy és az idegrendszer fejlődéséhez. Szervezetünk nem képes magától jódot előállítani, ezért elengedhetetlen, hogy azt külső forrásból vigyük be.

Az ajánlott napi jódbevitel mennyisége a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása szerint  a következő:

  • 0–6 hónapos: 90 mikrogramm
  • 7–12 hónapos: 110 mikrogramm
  • 1–8 éves: 90 mikrogramm
  • 9–13 éves: 120 mikrogramm
  • 14–18 éves: 150 mikrogramm
  • Felnőtt: 150 mikrogramm
  • Kismama: 220 mikrogramm
  • Szoptatás alatt: 270 mikrogramm

A jódhiány első jele lehet a pajzsmirigy szuboptimális működése, vagyis amikor a pajzsmirigy elkezd a szükségesnél kevesebb pajzsmirigyhormont termelni, mely klinikai hypothyreosis, vagyis pajzsmirigy-alulműködés kialakulásához, majd a pajzsmirigy megnagyobbodásához, azaz nyaki duzzanatként jelentkező golyvához vezethet.  

Ha rendszeresen jelentkező szorító érzést, netán duzzanatot tapasztalsz a nyakadban, mindenképp keress fel egy orvost, és vizsgáltasd ki a pajzsmirigy-működésedet!

Pajzsmirigy vizsgálat

Fotó: Getty Images

Így előzd meg a jódhiányt!

A jódhiány ugyanakkor viszonylag könnyen megelőzhető jódban gazdag ételek fogyasztásával, például a következőkkel:

  • Jódozott só: A jód fogyasztásának legáltalánosabb módja a jódozott só, a só egyik változata, amelyet 1924-ben hoztak létre éppen a jódhiány és a golyva megelőzésére. Egy teáskanál jódozott sóban 400 mikrogramm kálium-jodid van, amely a jód hordozója. Fontos azonban megjegyezni, hogy a jódtartalom a levegőnek való kitettség okán egy-két hónap alatt 50 százalékkal csökken.
  • Görög joghurt: A görög joghurt nagyszerű módja a jódbevitelnek. Három pohár görög joghurtban 90 mikrogramm jód van, vagyis a napi szükséglet 60 százaléka
  • Tojás: Egy tojás 25 mikrogramm jódot tartalmaz, tehát ha két tojásból készült rántottát eszel reggelire, máris elfogyasztottál 50 mikrogramm jódot.
  • Tőkehal: 85 gramm tőkehalban 160 mikrogramm jód van, ami egy felnőtt ember napi szükségletének valamivel több, mint 100 százaléka.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top