nlc.hu
Egészség

Vesebetegség tünetei

Jelek, amiből tudhatod, hogy baj lehet a veséddel

A vesebetegség nagyon alattomos tud lenni, azonban, ha odafigyelsz kicsit jobban magadra, a tested jelzéseire, akkor hamar kiszúrhatod a legjellemzőbb tüneteit!

A vese mint kiválasztószerv, sokkal fontosabb funkciót lát el a testben, mint azt elsőre gondolnánk. A VORSZ, azaz a Vesebetegek Egyesületeinek Országos Szövetsége szerint a vesék eltávolítják az anyagcsere során keletkező salakanyagokat, szabályozzák a szervezetben található folyadék és só egyensúlyát és mennyiségét, biztosítják, hogy elegendő mennyiségű ásványi anyag maradjon a vérben, és nem utolsó sorban fontos hormonokat is termelnek. 

Vese

Fotó: Getty Images/Phira Phonruewiangphing

Épp ezért fontos, hogy odafigyeljünk rá, segítsük a működését, sőt, érdemes évente vér- és vizeletvizsgálatot kérni a háziorvostól, mert már ez is sokat elárul a szerv egészségéről. Ráadásul, ahogyan a VORSZ oldalán írják: a legtöbb vesebetegség – ha elég korán észrevesszük – hatékonyan kezelhető. 

Csekélyke tűszúrásnyi ár az egészségért, nem igaz? 

Fáradtság, energiahiány, koncentrációs nehézségek

Ez elég tág meghatározás, hiszen a tünetegyüttes egy csomó másik hiányállapot, vagy betegség tünete is lehet, viszont tény, ha huzamosabb ideig érzed ezek hatását, akkor érdemes kivizsgáltatni magad, már csak a biztonság érdekében is. A veseműködés csökkenésével olyan toxikus anyagok halmozódnak fel a vérben, amik miatt az általános közérzet romlik, ráadásul a veseproblémák egyik szövődménye a vérszegénység, ami szintén gyengeséget, fáradtságot okozhat. Éppen ezért nem szabad elbagatellizálni egy ilyen “hétköznapi” észrevételt sem. 

Ha csak a bárányokat számolod… 

Amikor a vesék nem szűrik megfelelően a méreganyagokat, azok felhalmozódnak a vérben ahelyett, hogy a vizelettel távoznának, ez pedig kihat az alvásra. Az alvási apnoe – ami az alvászavar egyik súlyos formája – gyakoribb a krónikus vesebetegségben szenvedőknél, mint az egészséges emberek között, ám az alvási nehézségek minden esetben szakorvost kívánnak, mert ha nincs is szervi baj, hosszútávon akkor is kihatnak a mindennapokra. 

Hányszor kell kimenned? 

A vese, mint kiválasztószerv hatással van a vizeletürítésre. Ha úgy érzed, hogy gyakrabban kell a mosdót látogatnod, különösen az éjszaka folyamán, az a vese szűrőinek a sérülését jelentheti, ez okozza az állandó vizelési ingert. Az előző pontra visszautalva az alvás minőségét is befolyásolhatja, ha folyton ki kell járni, a kettő együtt pedig egyértelmű figyelmeztetés, hogy valami gond van.  

Milyet pisilsz? 

Őszintén, te szoktad figyelni, hogy milyen végtermék távozik belőled? Milyen a színe, az állaga? A barnás, vagy véres pisi azonnali kivizsgálást kíván! Az egészséges vesék a szervezetben tartják a vérsejteket, mikor kiszűrik a salakanyagokat, de ha azok a bizonyos szűrők sérülnek, a vér átszivároghat a vizeletbe. Persze egy „sima” húgyúti fertőzés szintén okozhat ilyen tünetet, de nem árt az óvatosság. A vér mellett a habos, buborékos vizelet is figyelmeztető lehet, ezt úgy kell elképzelni, mint amikor tojásrántottát csinálsz, ugyanis a vizeletben megtalálható fehérje ugyanaz az albumin, mint a tojásban található.

Párnák a szem alatt

A szempuffadásnak sok oka lehet, többek között megint csak a vese nem megfelelő működése. Ha tartósan azt veszed észre, hogy a szemed alatti párnák megduzzadnak, gyanakodhatsz a rossz fehérje-kiválasztásra, ez ugyanis arra utal, hogy a szervezeted nagy mennyiségű fehérjét enged ki a vizelettel, ahelyett, hogy a szervezetben tartaná.

Vesefájdalom

Fotó: Getty Images/bymuratdeniz

Viszketés a köbön

Az egészséges vesék amellett, hogy eltávolítják a salakanyagokat, megszabadítják a szervezetet a felesleges folyadéktól, segítik a vörösvértestek képződését, megőrzik a csontok erősségét, és megfelelő mennyiségű ásványi anyagot kötnek meg a vérben, egyszóval tényleg fontos szerepet töltenek be a szervezet működésében. Ha a vesék nem képesek a tápanyagegyensúlyt fenntartani, a bőr kiszárad, viszketni kezd és ilyenkor nincs az a testápoló vagy folyadékmennyiség, ami ezen segítene. 

Duzzadt lábak

A csökkent veseműködés nátrium-visszatartáshoz vezethet, ami duzzanatot okozhat a lábakban, a boka területén. Mivel ez a tünet egyébként szív-, máj- és vérellátási-problémákra is utalhat, tipikusan olyan tünetről beszélünk, amit minden esetben kötelező megnézetni.

Csökkent étvágy

A méreganyagok felhalmozódása miatt jellemzően előbb-utóbb az étvágytalanság is felüti a fejét, emellett pedig hányinger, hányás is előfordulhat. Nem ritka az sem, hogy a csökkent étvágy miatt valaki rohamosan fogyni kezd, de ez megint csak olyan dolog, amit semmilyen esetben sem szabad félvállról venni. 

Az izom görcsei

A nátrium-, kalcium-, kálium- vagy más elektrolitszint egyensúlyhiánya szintén a vese károsodásának figyelmeztető tünete. Ha probléma van az elektrolitszinttel, az izomgörcsök kialakulásához vezethet, nemcsak a lábban – bár ott a legjellemzőbb –, hanem testszerte.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top