nlc.hu
Egészség

Komoly betegséget jelezhet a hideg láb

Valóban jelezhet komolyabb betegséget a hideg láb? Meglepődsz, mi minden állhat a hátterében

Az, hogy valakinek hidegebb a keze/lába több tényező is befolyásolhatja. Sőt, komolyabb betegség jele is lehet.

A közvéleményben az az általános nézet kering, miszerint a normális testhőmérséklet valahol 37 fok környéken alakul. Az igazság ezzel szemben az, hogy a „normális” mindenki számára mást jelent. Van, akinél kicsit többet, és van, akinél kicsit kevesebbet. A hideg kéz és láb azonban több tényező függvénye is lehet.

Ezek a betegségek állhatnak a hideg láb hátterében

A tendenciák azt mutatják, hogy a nők általában fázósabbak, mint a férfiak, ahogy az idősebbek is fázósabbak a fiataloknál. Az utóbbi esetben a jelenség a korral függ össze, hiszen az idő múlásával az erek falai vesztenek rugalmasságukból, ami a keringés gyengüléséhez vezet. És ha a vérellátás akadozik, akkor a végtagok is hidegebbek lesznek.

Hideg láb hátterében állhat

A hideg láb komoly betegséget is jelezhet (Fotó: Getty Images/cristinairanzo)

A másik jellemző ok, ami állhat a hideg végtagok hátterében, hogy elvékonyodik a bőr alatti zsírréteg, amely megőrzi a test hőjét, de előfordulhat az is, hogy valamilyen alapbetegség, például magas vérnyomás, cukorbetegség, pajzsmirigy-rendellenesség vagy Raynaud-szindróma áll a háttérben.

Mi az a Raynaud-szindróma?

A Raynaud-szindróma a végtagok verőérhálózat ereinek, illetve a bőr hőszabályozásáért felelős véredények rendellenessége. A betegség rohamokban jelentkezik, az ujjak elszíneződésével.  Az elszíneződésnek három fázisa van: elfehéredés, elkékülés és kipirulás. Az elszíneződéshez rendszerint társul a kéz zsibbadása, bedagadása, érzéketlensége, az ujjak merevsége és erős égő érzés. Súlyosabb tünetek esetén értágítók szedése válhat szükségessé.

Keringési zavar

A hideg lábak esetén az első, ami eszünkbe jut, az a keringési zavar, és ez valóban gyakori problémának számít. A hátterében sokféle ok húzódhat, például az egész napos ülő munkavégzés.

Az Utahi Egyetem kutatói egy 1998-as vizsgálat során arra jutottak, hogy miközben a férfiak kezének átlagos hőmérséklete 32,2 fok, addig a nőknél 30,6 fok ugyanez az érték. Nem tűnik nagy eltérésnek, de ahhoz pont elég, hogy a férfi számára a nő érintése fagyos érzetet keltsen.

Érelmeszesedés

Az artériák elmeszesedése azzal kezdődik, hogy zsírszerű anyagok, elsősorban koleszterin rakódik le az érfal belső felületén.  Ahogyan csökken az ér belső átmérője, úgy romlik a véráramlás és az érintett terület vérellátása. A kezeletlen érszűkület komoly szövődményekhez, fekélyhez, a végtag amputációjához és a szívinfarktus, illetve a stroke kockázatának jelentős növekedéséhez vezethet. 

Vérszegénység

Vashiányos vérszegénység hátterében a nem megfelelő táplálkozás, valamilyen okból – menstruáció, műtétek, baleset – bekövetkezett vérveszteség és különböző felszívódási problémák, például lisztérzékenység is állhat. A hideg végtagok mellett fáradékonyság, ingerlékenység, fejfájás és légszomj is jelentkezhet a vashiányos embereknél.

Zavar a pajzsmirigy működésben

A pajzsmirigy-alulműködés rendkívül változatos tüneteket produkálhat. A súlygyarapodáson és a fáradékonyságon kívül a hideg végtagok, a menstruációs problémák és a hangulatingadozások is árulkodó jelek lehetnek.

Tudj meg többet a testedről!

via

(Nyitókép: Getty Images/Westend61)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top