nlc.hu
Egészség

Agyevő amőba ölt meg egy amerikai tinédzsert

Agyevő amőba ölt meg egy tinédzsert az Egyesült Államokban

A szakemberek szerint nincs ok pánikra, az agyevő amőba okozta megbetegedés nagyon ritka.
Agyevő amőba

Agyevő amőba okozta egy tinédzser fiú halálát Las Vegas környékén. A fiatal valószínűleg a a Colorado folyó közelében, a Mead-tónál fertőződött meg szeptember végén. Az esetet csak a héten hozták nyilvánosságra, miután az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (CDC) megerősítette a halál okát – írja az AP hírügynökség.

Brian Labus epidemiológus szerint az eset miatt pánikra nincs ok, de érdemes óvatosnak lenni. A szakember azt mondta, a fertőzés a neve miatt felkelti az emberek figyelmét, de egy nagyon ritka betegségről van szó. Az Egyesült Államokban 1962 óta mindössze 154 agyevő amőba okozta halálesetet jegyeztek fel.

Az agyevő amőba az esetek 97 százalékában halálos, viszont egy kis odafigyeléssel megelőzhető. Az amőba 25-46 fokos vízben fordul elő, és csak az orron keresztül a szervezetbe jutva okoz megbetegedést. Lenyelve nem fertőz, és emberről emberre nem terjed.

A szakemberek azt tanácsolják, az emberek kerüljék a vízbe ugrást a meleg természetes vizekben, és tartsák a fejüket a víz fölött vagy használjanak orrcsipeszt. Az agyevő amőbával (Naegleria fowleri) megfertőződött emberek magas lázzal, fulladással, fejfájással, nyaki merevséggel és hányással, majd hallucinációval küszködnek. A tünetek 1-12 nap után jelennek meg, majd a halál általában egy héten belül bekövetkezik.

Korábban arra is volt példa, hogy egy kisfiú a szökőkútban játszott, és ott szedett össze agyevő amőbát Texasban. 

(Kiemelt kép: KATERYNA KON/ Science Photo Library via AFP)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top