nlc.hu
Egészség

D-vitamin: ne dőlj be a tévhiteknek!

Mennyit tudsz valójában a D-vitaminról? Ne dőlj be a tévhiteknek!

A C-vitamin kivételével talán nincs is olyan vitamin, amelyről gyakrabban beszélnénk, mint a napfényvitaminról, azaz a D-vitaminról. De mennyit tudunk róla igazából?

Nem csoda, hogy a D-vitamin ilyen nagy népszerűségnek örvend, ugyanis egy sor jó hatása van a szervezetünkre, és ha hiány keletkezik belőle, akkor betegségeket hozhatunk a nyakunkba. A D-vitamin többek között erősíti a csontokat, segíti a kalcium felszívódását és erősíti az immunrendszert, így rendszeresen kell szedni, főleg, ha nincs lehetőségünk naponta órákat a szabadban napfürdővel tölteni. A népszerűség átka, hogy tévhitek is elterjedtek a D-vitaminról, ezek közül hoztunk párat, tényekkel kiegészítve, hogy eligazodj az információk tengerében.

Tévhit: Minél több D-vitamint szedsz, annál jobb

Egy jó dologból a túl sok is lehet rossz hatással, így van ez a D-vitaminnal is. Bár ritka, hogy túladagoljuk magunknak a D-vitamint, de azért megtörténhet, ezt nevezik D-vitamin-toxicitásnak, ami súlyos egészségügyi következményekkel járhat. Ez leggyakrabban a túl nagy dózisú D-vitamin-kiegészítők szedése miatt történik meg, úgyhogy a legjobb, ha hallgatunk a szakemberekre és betartjuk a felső határt, ami napi 4000 NE. A D-vitamin-toxicitás tünetei közé tartozhat a hányinger, a hányás, a gyakori vizelés, a gyengeség, a csontfájdalom és a vesefájdalom is.

Tény: A napozás segít a szervezetnek D-vitamint termelni

Nem véletlenül nevezik a D-vitamint napfényvitaminnak is. A D-vitamin egy részét napozással szerezzük meg magunknak, de olyan tényezők, mint az évszak, a napszak, a felhőzet, a bőr pigmentje és a napvédő krémek befolyásolják, hogy a szervezet mennyi D-vitamint tud termelni a napfény segítségével. A sötétebb bőrű emberek például nem képesek annyi D-vitamint előállítani. Ehhez még hozzájön a városi környezet, ami blokkolja a fényt, a testünk nagy részét eltakaró ruházat és az is, hogy egyre inkább beltérre szorulva éljük az életünket. Így aztán nehezebben jutunk hozzá a D-vitamin természetes forrásához, ezért jót tehet a vitaminpótlás. Ahhoz, hogy elegendő mennyiségű D-vitaminhoz jussunk a napfényből, minden nap 5-30 percre pont a legveszélyesebb időben, 10-16 óra között kellene naptej nélkül kitenni magunkat a napfényre. Ez egy cseppet sem bőrbarát megoldás, ezért érdemes kiegészítőt szedni a normális D-vitamin-szintért.

D-vitamin tények és tévhitek (Kép: Getty Images)

D-vitamin – tények és tévhitek (Kép: Getty Images)

Tévhit: Könnyű elegendő D-vitaminhoz jutni csak az élelmiszerekkel

A megfelelő mennyiségű D-vitamin elérése kizárólag az étkezésen keresztül nem lehetetlen, de elég nehéz feladat, mert kevés élelmiszer tartalmaz bőségesen D-vitamint. A D-vitamin kiváló forrásai közé tartozik például a lazac, szardínia, gomba, tojás, tej, zabpehely. Ám ezek az élelmiszerek csak csekély mértékben biztosítják a vitamint a napi szükséglethez képest, ezért inkább az a jó megoldás, ha ételekben és táplálékkiegészítőkben is igyekszünk az elég D-vitamin beszerzésére a szervezetünk számára.

Tény: Az alacsony D-vitamin-szinttől rossz lehet a hangulatod

Ha rosszul érzed magad, érdemes ellenőrizni a D-vitamin-szintet. A Genes and Nutrition című szaklapban 2018-ban megjelent, patkányok agysejtjein végzett tanulmány szerint úgy tűnik, hogy a D-vitamin szerepet játszik a szerotonin termelésében. A szerotonin egy olyan hormon, amely segít szabályozni a hangulatot és az alvást, így találtak összefüggést az alacsony D-vitamin-szint és a hangulatzavarok között. Egy 2017-ben közzétett tanulmány szerint pedig a D-vitamin szedése javította a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nők hangulatát (a Mayo Clinic szerint ez az embercsoport nagyobb depressziós kockázatnak van kitéve, mint az átlagnépesség). A depressziónak számos oka van, de érdemes megnézetni a D-vitamin-szintet, ha állandósulnak a tünetek, kiegészülnek krónikus fáradtsággal, mert a D-vitamin normál tartományba hozása segíthet.

Tévhit: A D-vitamin táplálékkiegészítők fogyáshoz vezetnek

Bár van összefüggés az elhízás és a D-vitamin hiánya között, ám nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a D-vitamin szedése önmagában segítene a derékbőség csökkentésében. Egy korábbi tanulmány megállapította, hogy amikor elhízott és túlsúlyos nők D-vitamin-szintjét étrendkiegészítővel a normál szintre emelték, miközben kalóriaszegény diétát tartottak és sportoltak, többet fogytak, mint azok a nők, akik szintén ugyanolyan diétát és edzéstervet követtek, de nem tudták D-vitamin-szintjüket az ideális szintre hozni. A kutatók mégis egyetértenek abban, hogy túl korai lenne bármilyen következtetést levonni arra vonatkozóan, hogy a D-vitamin szedése segíthet a kilók leadásában, mert még nem világos, hogy az alacsony D-vitamin-szint az elhízás következménye, vagy valamilyen módon részt vesz annak okában.

Tény: A D-vitamin támogatja az immunrendszert

Ahhoz, hogy az immunrendszer a lehető legjobban működjön, gondoskodni kell arról, hogy elegendő D-vitaminhoz jusson a szervezetünk. A kutatók azt találták, hogy azok a felnőttek, akiknek alacsony a D-vitamin szintje, nagyobb valószínűséggel számolnak be arról, hogy a közelmúltban megfázást, köhögést vagy felső légúti fertőzést tapasztaltak. Illetve a klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a D-vitamin-pótlás csökkentheti a gyermekeknél kialakuló betegségek számát. Fontos kutatási eredmény az is, hogy azoknál, akik D-vitamin-kiegészítőket szedtek, 12 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki akut légúti fertőzés, mint azoknál, akik nem szedtek. A súlyos D-vitamin-hiányban szenvedők esetében pedig a D-vitamin táplálékkiegészítők szedése 70 százalékkal csökkentette a légúti fertőzések kockázatát.

Mennyi D-vitaminra van szükség?

D-vitamin esetén általánosságban a laborvizsgálat során a 75 nm/l-es szint fogadható el normál tartománynak. A téli hónapokban napi 2000 egység D3-vitamin fogyasztása javasolt, ami elegendő a normál tartomány fenntartásához – olvasható a Semmelweis Egyetem ajánlásában.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top