Egészség

Érdekességek, amikről ritkán beszélünk a D-vitamin kapcsán!

Tudtad, hogy a szervezetünk két - három hónapon keresztül raktározza a D-vitamin a zsírszövetekben? Tudtad, hogy már az ókorban is foglalkoztatta az embereket a D-vitamin hiányból fakadó csonttünetek?

Érdekességek, amikről ritkán beszélünk a D-vitamin kapcsán!
A D-vitamin immunrendszerünkre gyakorolt jótékony hatásáról kifejezetten sokat hallhattunk az elmúlt néhány évben, de a D-vitamin ennél sokkal többet is „tud”.

–        az egyik legfontosabb funkciója, hogy elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását

–        véd a csontritkulástól

–        szerepe van az izmok funkcióinak normál működésében

–        szabályozza a vérnyomásunkat

–        csökkenti a stresszt

–        véd a légúti fertőzésekkel szemben

–        véd az ízületi gyulladások ellen

–        elősegíti az inzulin kiválasztását

–        segít a depresszió tüneteinek legyőzésében

–        számos krónikus betegség kezelésének kiegészítésére alkalmas

–        képes befolyásolni a rákos sejtek kóros szaporodását

–        részt vesz a bőr és a hajszálak képzésében!

Felfedezése

A D-vitamin hiányának következményeit egészen korán felismerték az emberek, már az ókorban is foglalkoztak a kérdéssel, de csak az 1600-as évek közepén kezdek el csukamájolajat használni gyógyszerként, kifejezetten D-vitamin hiányra pedig csak a korai 1800-as években írták fel kezelésként.

A betegség első tudományos megközelítése McCollum és munkatársai nevéhez fűződik. 1914-ben vajzsírból egy zsírban oldódó alkotóelemet izoláltak, amelyet később „A-vitamin”-nak neveztek el. Az egészséghez szükséges zsírban oldódó alkotóelemek után kutatva Mellanby 1919-ben zsírszegény tejen és kenyéren élő kölyökkutyákon megfigyelte a csontbetegség kialakulását. A táplálékhoz hozzáadott vajzsír, vagy csukamájolaj csökkentette a betegség kifejlődését. A kulcskísérletet 1922-ben McCollum és munkatársai végezték, amikor megfigyelték, hogy a felhevített tőkehalmájolajban az oxidáció során az A-vitamin megsemmisül, de a csont növekedéséért felelős alkotóelem nem. Ezt a hőálló, zsíroldékony alkotóelemet D-vitaminnak nevezték el. Időközben, egy teljesen más gyógymód látott napvilágot a D-vitamin hiány kezelésére. 1921-ben Hess and Unger megfigyelték, hogy „ a D-vitamin hiány előfordulása szoros összefüggést mutat a napfény szezonális változásával”. Chick és munkatársai az előbb említettek alapján azt állították, hogy a napfénnyel ugyanolyan jól lehet kezelni a D-vitamin hiányt, mint a csukamájolajjal.

Érdekességek, amikről ritkán beszélünk a D-vitamin kapcsán!
Inkább hormon, mint vitamin!

A D-vitamin a szteroid hormonok családjába tartozó zsírban oldódó vitamin, amely zsírban oldódik és hővel szemben ellenálló. A testünk állítja elő napfény hatására. Az emberi szervezet számára legfontosabb formája a D3-vitamin, amely a bőrünkben képződik. Sok minden befolyásolhatja a folyamatot. A kor, a bőrpigmentáció, a napon töltött idő, a ruházatunk, a használt fényvédő, napszak és persze nem utolsó sorban a szélességi fok.

Tudtad, hogy a fekete bőrű embereknek öt-tízszer több napsugárzásra van szükségük ugyanannyi D-vitamin képzéséhez?

Pótolni, pótolni, pótolni!

Ilyenkor ősszel egyre kevesebb napsütés éri a bőrünket, így mindenki számára elengedhetetlen a D-vitamin pótlása. Sajnos csak egészséged táplálkozással nem tudunk elegendő vitamint bevinni a szervezetünkbe, ezért étrend-kiegészítőkkel érhetjük el a legjobb eredményt.

Miután tudjuk, hogy az állati eredetű élelmiszerek D3- és D2-vitamint, a növényi eredetűek D2-vitamint tartalmaznak, így eléggé egyértelmű, hogy a D3 vitamin állati eredetű alapanyagból (lanolin, hal, máj) készül.

Vegán alternatíva, a D2-vitamin élesztőből és gombákból nyerhető.

A szakmai protokoll alapján, felnőttek napi szükséglete átlagosan 1500 – 2000 NE, amivel már megelőzhető a vitaminhiány; a  biztonságosan bevehető legnagyobb mennyiség belőle pedig  4 000 NE lehet. A csecsemőknek 400-1000 NE, a gyermekeknek 600-1000 NE, a serdülőknek pedig 800-1000 NE közötti az átlagos D3-vitamin bevitelére lenne szükségük, jelentős túlsúly esetén pedig szükséges  lehet a napi 4000 NE mennyiség pótlása.

Érdekességek, amikről ritkán beszélünk a D-vitamin kapcsán!
Ha D-vitamin, akkor Bioextra!

Az új Bioextra OLIVA D3 3000 NE olívaolajban oldott D-vitamin tartalmával egész évben segít pótolni a szervezet számára szükséges D-vitamin mennyiséget!

  • 3000 NE hatóanyag tartalom
  • polifenolokban gazdag készítmény
  • könnyen hasznosuló formula
  • lágyzselatin kapszula
     

 

Forrás:
*Az anyag a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége hírlevelének felhasználásával készült.
https://mdosz.hu/hun/wp-content/uploads/2016/03/taplalkozasi_akademia_2014_03_d_vitamin.pdf
 

 

 

 

 

.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top