nlc.hu
Egészség

A kéz-láb-száj betegség a felnőttek körében

Már a felnőtteket is fertőzi a kéz-láb-száj betegség

Eddig csak bölcsisek és ovisok kapták el.
orvos

A kéz-láb-száj betegség most fertőző vírustörzsét az elmúlt egy-két hónapban több felnőtt is elkapta Magyarországon – értesült a 444. A betegség hőemelkedéssel, lázzal, torokfájással jár, majd a szájban és körülötte, illetve a tenyéren, a talpon, de akár a karon és a lábszáron is vörös foltok és kiütések jelenhetnek meg, amelyek aztán fekélyessé, emiatt pedig fájdalmassá válhatnak.

Póta György gyerekorvos szerint maga a vírusfertőzés egy teljesen hétköznapi vírusfertőzés. “Semmiféle extra szövődményhajlammal vagy egyébbel nem bír, komoly aggodalomra nem ad okot, ha valaki elkapta” – nyilatkozta az orvos, aki szerint a kiütések megjelenésekor a szervezet már túl van a nehezén. 

Póta elmondása szerint ez egy erősen fertőző vírus, járványosan terjed. “Bár a betegség évek óta van, most egy kicsit több a megbetegedés, és ami nekünk is újdonság és meglepetés volt, hogy a kora ősszel megjelent fertőzések során több szülő is megbetegedett. (…) Ez az első olyan időszak, hogy nemcsak sokan vannak benne, de szülők is elkapják” – mutatott rá. Véleménye szerint ez valószínűleg egy olyan mutáns, ami teljesen új, és a szülők korosztályának sincs régről valamilyen védettségi szintje.

Kiemelt kép: illusztráció, iStock

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top