nlc.hu
Egészség

Már a negyede elfogyott az ingyenes influenza elleni oltásnak

Fogy az ingyenes influenza elleni oltás, van, aki jogosulatlanul kéri

Komolyabb járványra számítanak a szakértők, ezért ajánlják, hogy minél többen oltassák be magukat.

Az ingyenes influenza elleni oltások több mint negyede már elfogyott, majdnem 370 ezret adtak be három hét alatt – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ az RTL Híradóval. Egy szegedi háziorvos, Kass Ferenc szerint valóban nagy az érdeklődés, kétszer annyian jelentkeztek nála addig oltásért, mint tavaly.

Összesen 1,3 millióan kérhetik Magyarországon térítésmentesen az influenza elleni oltást, a 60 év felettieknek, a krónikus betegnek és kismamáknak is jár az ingyenes vakcina. Az orvosokat sokan keresik fel olyanok is, akik nem jogosultak az ingyenes oltásra, nekik a gyógyszertárban kell megvenniük a védőoltást. 

Influenza elleni vakcina az egyik vizsgálóbuszban Nógrádszakálban

Influenza elleni vakcina az egyik vizsgálóbuszban Nógrádszakálban (Fotó: MTI/Komka Péter)

Mindeközben azoknak a száma is megnőtt, akik influenzaszerű tünetekkel fordulnak orvoshoz, november közepén több mint 16 ezren keresték fel az orvost influenza gyanúja miatt, ami négyezerrel több, mint 2021 ugyanezen időszakában.   

A szakemberek szerint könnyen lehet, hogy az idei influenzajárvány súlyosabb lesz, mint a tavalyi, maga Müller Cecília is felhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt évben nagyobb változás volt az egyik influenzavírusban, vagyis ismét védtelenek vagyunk vele szemben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top