nlc.hu
Egészség

Újabb covid-variáns terjed

Itt az újabb covid-variáns: ez még az előzőeknél is fertőzőbb

Az amerikai adatok alapján rekordsebességgel terjed a kór.
Pozitív koronavírus-gyorsteszt

 A koronavírus új, úgynevezett „szupervariánsa” terjed az Egyesült Államokban – számolt be az Infostart.

Az Amerikai Járványügyi Központ szerint az XBB15 kódnevű, omikron „szupervariáns” felelős a szilveszter előtti hét amerikai koronavírus-fertőzéseinek 40 százalékáért, ami jelentős növekedés a korábbi héthez képest, amikor ez a szám csak 20 százalék volt.

Bár a szakértők még nem sokat tudnak a variánsról, egyesek attól tartanak, hogy sikeresen játsza ki a korábbi fertőzésekkel vagy a védőoltással szerzett antitesteket.

„Az XBB15 jobban terjedhet, mint más variánsok, de azt nem tudjuk, hogy súlyosabb betegséget okoz-e… szorosan figyelemmel követjük, hogy lássuk, hogyan szállnak szembe vele vakcináink és kezeléseink” – közölte a befolyásos amerikai járványügyi központ (CDC).

A WHO főtitkára decemberben arról beszélt, hogy három évvel a kitörés után, 2022 végével a reményeik szerint végre elmúltnak nyilváníthatják a pandémiát, de a jelenlegi új variáns fényében úgy néz ki, hogy erre még várni kell.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top