nlc.hu
Egészség

A bélflóra és az immunrendszer kapcsolata

Ha az immunrendszeredet akarod erősíteni, figyelj a bélflórádra!

Az immunrendszer 70-80 százaléka a bélben található, ahol a legváltozatosabbak a baktériumok, úgyhogy érdemes odafigyelni a bélflórára.

A belek sokféle baktériumnak adnak otthont, amiket együttesen bélmikrobiomnak nevezünk. Ezek leginkább az ételekből származnak, amiket megeszünk – és bármi másból, ami a gyomrunkba kerül. A baktériumok születéskor kezdenek megtelepedni a bélrendszerben. A bélmikrobiom segíti az emésztést, vitaminokat és egyéb vegyületeket termel, amelyek hatással vannak az egészségünkre. Úgy tűnik, hogy a bélmikrobiom számos más, egészséggel kapcsolatos funkcióban is szerepet játszik, beleértve az anyagcserét, a szív működését és a lelkiállapotunkat.

Immunrendszer és bélflóra

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a bélrendszerünkben található baktériumok az immunrendszerünkkel is kölcsönhatásban vannak. De hogyan léphetnek kölcsönhatásba a bélben lévő baktériumok az immunrendszerrel? Ezzel kapcsolatban még sok munkájuk lesz a kutatóknak, de az eddigi kutatások azt sugallják, hogy a bélflóra és az immunrendszer kapcsolata az idők során úgy alakult ki, hogy a káros kórokozókra való reagálás és a nem káros organizmusok tolerálása közötti egyensúlyt kezelje. A fő célunk az, hogy az immunrendszer reagáljon azokra a kórokozókra, amelyek megbetegíthetnek, miközben hagyja, hogy a bélrendszerben élő hasznos baktériumok végezzék a dolgukat.

A bizonyítékok arra utalnak, hogy a kiegyensúlyozott és változatos mikrobiom hozzájárulhat az általános egészségi állapot javulásához, a kevésbé változatos vagy kevésbé kiegyensúlyozott mikrobiom pedig negatív hatással lehet az egészségre. Egy 2014-es tanulmány szerint az antibiotikumok túlzott használata, a táplálkozásban bekövetkezett változások és a baktériumokkal együttműködő hasznos organizmusok kiirtása a magas jövedelmű országokban olyan bélmikrobiomot eredményezhetett, amelyből hiányzik a kiegyensúlyozott immunválasz kialakításához szükséges rugalmasság és a funkciók sokfélesége.

Miért fontos ez? A kevésbé változatos bélbaktériumokat összefüggésbe hozták a gyulladásos bélbetegségekkel és az autoimmun betegségek növekedésével a fejlett országokban. Egy 2013-as tanulmány például megállapította, hogy a Bangladesben élő gyermekek bélmikrobiomja változatosabb, mint az Egyesült Államokban élő gyermekeké. A kutatók szerint az étrendi különbségek – az Egyesült Államokban élő gyerekek több állati zsírt és fehérjét fogyasztanak – szerepet játszanak ebben.

Képünk illusztráció (Forrás: Pexels)

Képünk illusztráció (Forrás: Pexels)

Nem csak a bélbaktériumok befolyásolják az immunrendszert

Lehet, hogy az egészségtelen bélmikrobiom a bűnös azokban a ritka esetekben, amikor például váratlan immunreakció jelentkezik egy allergénre? Ez is egy lehetőség. A tudomány még nem tudja minden esetben megmondani, hogy melyik baktérium milyen immunrendszeri reakciókat okoz. És ne feledjük, hogy a bélbaktériumok korántsem az egyedüli tényezők, amelyek befolyásolják az immunrendszer működését. A táplálkozás, az életkor, a nem, a genetika és az, hogy milyen kórokozóknak voltunk kitéve, mind hatással lehet az immunrendszer hatékonyságára.

A kutatók eddigi ismeretei szerint az egészséges bélmikrobiom kialakításának és fenntartásának legjobb módja, ha eleget alszunk és mozgunk, egészségesen étkezünk, sok gyümölcsöt és zöldséget tartalmazó étrendet követünk, kerüljük a krónikus és túlzott stresszt, és nem iszunk túl sok alkoholt. A rostban gazdag étrend támogatja a mikrobiomot és csökkenti a gyulladásos reakciókat. A bélbaktériumok olyan összetett szénhidrátokból és rostokból élnek, amelyeket a saját sejtjeink nem képesek megemészteni, ezek a rostforrások növényi élelmiszerek, az almától a cukkiniig bármi jöhet. Az egészséges bélbaktériumok fenntartását azzal is elősegíthetjük, ha csak akkor szedünk antibiotikumokat, amikor az tényleg szükséges, illetve, ha támogatjuk a bélflóra egészségét probiotikum étrend-kiegészítővel is.

Az egészséges étrenddel pedig nem mellesleg az egészséges testsúlyhoz is közelíthetünk, amit azért érdemes szem előtt tartani, mert a súlytöbblet az immunrendszer működését is befolyásolja. A zsírraktárak, amelyekről egykor úgy gondolták, hogy inaktív szövetek, valójában olyan hormonokat és vegyi anyagokat választanak ki, amelyek serkentik a gyulladásos folyamatokat. Az elhízás által serkentett alacsony fokú gyulladás az immunrendszer válasza, ezzel tehát a túlsúly közvetlenül befolyásolja az immunrendszer működését.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top