nlc.hu
Egészség

Ezekkel borítod ki a fogorvosod

Elmondta a fogorvos: ezekkel borítják ki a betegei

Te elkövetted már valamelyiket ezek közül?

A MailOnline kérdésére két fogorvos árulta el, melyek a legidegesítőbb dolgok, amikkel a betegeik kiborítják őket. Íme a lista! 

Nem találnak bele a tálba

Az érzéstelenítés számos fogászati beavatkozáshoz elkerülhetetlen, amivel pedig sajnos együtt jár, hogy a páciens jelentős mértékben elveszíti a kontrollt a szája mozgatása felett. Emiatt gyakran előfordul, hogy öblítéskor nem találja el a tálat és mellé köp.

Sam Jethwa kozmetikai fogorvos elismerte, ez bizony minden jelenlévő számára kínos pillanat, a legrosszabbul pedig az asszisztens jár vele, neki kell ugyanis alaposan feltakarítania utána. 

A fogorvos ujjainak nyalogatása

Dr. Jethwa szerint szintén kiakasztó dolog, ha a betegek megnyalják a fogorvos ujjait.

„Az általunk használt nem latex kesztyűk a hagyományos, régimódi változathoz képest puhák, de nem nyalogatásra valók. Mindig komikus helyzeteket szül, amikor ez annyira felkelti a páciensek érdeklődését, hogy megnyalják az ujjunkat.”

Közös fogkefét használnak a párjukkal

Amikor a páciensekkel a fogápolási szokásaikat beszélik át, előfordul, hogy kiderül: a párjukkal közös fogkefét használnak. 

„Bármennyire is szeretjük a másikat, ezt akkor sem szabad csinálni” – jelentette ki dr. Jethwa

„A fogmosás néha az íny vérzését okozza, amivel mindenkit, akivel megosztod a fogkeféd, vér úján terjedő fertőzéseknek teszel ki. Sok száz különböző baktérium és vírus van a szánkban, és azok emberek, akik közösen használnak egy fogkefét, továbbadhatják ezeket egymásnak – figyelmeztetett Dr. Ben Atkins, az Oral Health Foundation fogorvosa. – Bár ez viszonylag ártalmatlan dolog is lehet, például egy közönséges nátha vagy ajakherpesz, de ha az a személy, akivel együtt élsz, Hepatitis B-vel vagy HIV-vel fertőzött, ezek a fogkefével is átadhatók és súlyos egészségügyi következményekkel járnak.”

Részlet a Novocaine című filmből

Részlet a Novocaine című filmből (Forrás: Profimedia)

Kezet fognak, miután a szájukba nyúltak

Bár a világjárvány idején a kézfogás egy időre kiment a divatból, mostanában kezdünk visszaszokni rá. Ezzel együtt pedig a fogorvosnál újra egyre gyakrabban előfordul, hogy a betegek szájukba nyúlnak, hogy megmutassanak valamit, majd utána, például a kezelés végén megpróbálnak kezet fogni az orvossal.

„Próbáljuk meg tiszta kézzel csinálni, és ne olyannal, ami a szánkban volt!” – kérte a doktor.

A szörcsögő hang a fogszabályzó kivételekor

Dr. Jethwa szerint az a szörcsögő hang, amit egyes páciensek a kivehető fogszabályzó eltávolításakor hallatnak, meglehetősen gusztustalan. 

A szájban hagyni dolgokat

Dr. Alan Clarke fogorvos, a belfasti Paste Dental klinika igazgatója arról számolt be, hogy talált már többek között ceruzahegyet, műanyag csomagolás darabkáját, pókot, legyet, rágógumit, sőt lábkörmöket is egyes páciensei hátsó fogai között. 

„Mindig arra biztatjuk a betegeket, hogy figyeljenek oda a fogaik és az ínyük ápolására, ami rendszeres tisztítást és fogselyem-használatot jelent.”

Nem mosnak fogat

Dr. Clarke elmondása szerint, bármilyen hihetetlen is, de bizony nagyon is előfordul, hogy a betegeknek egyáltalán nem szokásuk fogat mosni.

„Nem arról beszélünk, amikor kihagyunk egy esti fogmosást, mert későn megyünk lefeküdni, vagy alig tudjuk nyitva tartani a szemünket egy hosszú munkanap után. Hanem arról van szó, amikor valaki 15-20 éve nem mosott fogat, vagy sosem tette. Igen, ez számunkra is meglepetés, de gyakran találkozunk vele.”

Csináld magad fogászat

A fogorvos számos házibarkács megoldással találkozott már betegei szájában, látott például már háztartási fehérítővel végzett fogfehérítést, valamint bútorragasztóval, körömlakkal és rágógumival ragasztott törött koronákat is.

„Az ilyesmi veszélyes, potenciálisan mérgező és jelentős kockázatot jelent az egészségére, ezért mindig fordulj regisztrált szakemberhez, aki biztonságosan megtervezi és elvégzi a kezeléseket” – mondta dr. Clarke.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top